latinica  ћирилица
21/08/2017 |  12:02 ⇒ 12:16 | Аутор: РТРС

Пјесникињи Сави Крнети награда "Стражилово"

Награда "Стражилово" за најбољу књигу поезије објављену у "Бранковом колу" припала је збирци поезије "Кућишта" пјесникиње Саве Крнете.
Сава Крнета - Фото: архив
Сава КрнетаФото: архив

У образложењу одлуке жири је навео да је Крнета, која је рођена у Стрмици код Книна, у "Кућиштима" писала о динарском амбијенту увијеном у тишину са призорима напуштених предјела.

"Крнета тиме устоличује сопствену бол као мериторни кардиограм промијењеног живота многих крајишких Срба", наведено је у образложењу жирија.

Награда "Стражилово" за најбоље пјесничке првенце равноправно је припала Растку Лончару, Душану Захаријевићу, Горици Радмиловић, Николи Раусављевићу и Милану Ћосићу, саоштено је из "Бранковог кола".

Лончар је награду добио за збирку "Нерви од волфрама", Захријевић за "Антологију српског пјесништва /Антилогију свевременог речништва/", Радмиловић за књигу "Стрижи маску, конак немаш", а Раусављевић и Ћосић за заједничку збирку "Кад ухватим тишину".

Жири је у образложењу навео да су овогодишњи таленти "Бранковог кола" на почетку своје књижевне каријере заслужили да буду овјенчани престижном наградом "Стражилово".

"Они то заслужују по мјери свога дара и конкретних резултата, те по дубини посвећености, стваралачке озбиљности и љубави према поезији и литератури", наводи се у образложењу жирија "Бранковог кола".

Жири пјесничке институције "Бранково коло" чинили су Ненад Грујичић, који је био предсједник, те Марија Слобода и Иван Лаловић.

Овогодишња награда "Стражилово" биће свечано уручена лауреатима на предстојећем 46. "Бранковом колу" 9. септембра.

Једна од највећих пјесничких манифестација у региону "Бранково коло", трајаће од 8. до 18. септембра.

Манифестације је у знаку 170 година од изласка прве књиге пјесама Бранка Радичевића у Бечу.

Извор: СРНА