latinica  ћирилица
21/08/2017 |  10:04 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Док Европа лови џихадисте, БиХ их пушта на слободу

За власти у Сарајеву докази њемачких тајни служби о контактима браће Хоџић са Исламском државом и планирању напада нису били довољни за одређивање притвора.
Протјерани из Њемачке због тероризма (фото: www.zurnal.info) -
Протјерани из Њемачке због тероризма (фото: www.zurnal.info)

Шпанска полиција и даље трага за 22-годишњим терористом Јунесом Абујакубом који је учествовао у нападу у Барселони.

У потрагу се укључила и његова мајка, позвавши га да се преда ријечима да је боље да буде затвореник него мртав. Нагласила је како се огријешио у вјери те да је ислам вјера мира, толеранције и љубави која не дозвољава убијање.

Шпанска полиција је покренула велику антитерористичку операцију, не само у Каталонији већ широм земље, тражећи од колега у европским земљама да им помогну и да са њима раде на томе да се терористи неутрализују, јер европским улицама и трговима више не смију тећи потоци крви.

И док Европа хапси и затвара терористе и њихове присталице који би могли извршити терористичке нападе те креће у жесток обрачун с њима, власти БиХ их "награђују" и пуштају на слободу. У БиХ су депортирани близанци Хоџић, осумњичени за планирање терористичких напада у Њемачкој, а након сат времена испитивања на аеродрому Сарајево пуштени су на слободу. Близанци Амир и Емир Хоџић (26) годинама су живјели у Њемачкој, а пратила их је њемачка обавјештајна служба БНД због повезаност с припадницима радикалних исламистичких група.

Након што су браћа контактирала с припадницима терористичког ИД-а који се налазе у Сирији и у Ираку, а који су од њих тражили да изведу терористички напад на њемачком тлу, Њемачка је одлучила предузети радикалне мјере према онима који угрожавају националну безбједност.

Министар унутрашњих послова покрајине Мекленбург-Ворпомерн Лоренц Кафир изразио је задовољство одлуком суда која ће довести до протјеривања браће исламиста из БиХ, који су ухапшени заједно с још једном особом крајем јула у противтерористичкој акцији због сумње да су припремали терористичке нападе и повезаности са екстремним исламистичким организацијама.

Занимљиво је да су Амир и Емир о томе обавијестили трећег брата Семира, који живи у Сарајеву, након чега су у истрагу укључени и припадници СИПА. Међутим, осим претреса куће и протјеривања Египћанке, невјенчане супруге њиховог брата Семира, друге мјере нису предузете.

Невјероватан је став министра безбједности БиХ Драгана Мектића који је, упркос томе што је потврдио како су безбједносне агенције у БиХ у протеклим мјесецима блиско сарађивале с колегама из Њемачке при чему је идентификована цијела мрежа особа повезаних с браћом Хоџић, рекао како ће Хоџићи бити пуштени на слободу, али ће им полиција посветити "максимални третман". Скандалозно је да министар безбједности Мектић своје поступке оправдава чињеницом да је "Њемачка двојицу браће окарактеризовала као особе које се могу довести у везу с тероризмом, али да им нису судили јер није било конкретног кривичног дјела па су их онда протјерали".

И даље врбују по БиХ

Након свих доказа које је њемачка полиција доставила бх. властима о контактирању браће Хоџић с терористима ИД-а, зар би требало чекати да изведу терористички напад и побију недужне људе како би завршили у затвору? Такав став Сарајева не чуди стручњаке за безбједност с обзиром на то да они несметано допуштају џихадистима из БиХ, који су на ратишту у Ираку и Сирији, да преко друштвених мрежа радикализују и мобилизују држављане БиХ.

Примјери за то су Фејсбук профили Алије Бакије, који се сликао у Сирији с Јасмином Кесеровићем, најтраженијим џихадистом из БиХ који је видеоснимком јавно позивао на убијање- "Устаните, муслимани, и убијајте хришћане!", као и Абдулаха Зукића, правим именом Едина Зукића који из Идлиба, који је под контролом ИД-а, свакодневно објављује позиве на убиства. Та двојица нису изоловани случај, довољно је ући у неку групу коју су они основали и може се видјети начин размишљања мноштва Бошњака који су већ у једну руку радикализовани.

Питање је до када ће власт БиХ толерисати свакодневни пораст исламског радикализма и када ће бошњачки званичници схватити да упозорења на радикализам и тероризам нису атак на њих. Надајмо се прије него што се догоди трагедија попут оне у Паризу, Бриселу, Берлину, а на крају и Барселони.

Извор: dnevnik.ba