latinica  ћирилица
21/08/2017 |  07:43 ⇒ 07:49 | Аутор: РТРС

Вечерас отварање "Кочићевог збора"

У бањалучком парку "Петар Кочић" биће отворена манифестација "Кочићев збор" у оквиру које ће посјетиоцима бити представљени бројни културни и забавни садржаји, али и туристичка понуда тог краја.

Почетак програма предвиђен је у 20.00 часова када ће бити отворена изложба фотографија "Кочићево Змијање", те изложени етно сувенири са подручја змијањског платоа.

Организациони одбор 52. "Кочићевог збора" очекује да овогодишња манифестација буде једна од најуспјешнијих до сада, са великим бројем посјетилаца из земље и иностранства.

У том циљу су у региону одржане и промоције овог аутентичног догађаја Бањалуке, Крајине и Републике Српске.

У оквиру манифестације, у Београду ће на Кочићевом гробу у Алеји великана бити положени вијенци, а у Клубу књижевника организовано књижевно вече.

Током седмодневне манифестације у Бањалуци ће бити организовано "вече бесједништва", "вече сатире", радионице за најмлађе, али и округли сто под називом "Кочић – наш савременик".

Један од најпопуларнијих садржаја "Кочићевог збора", традиционалне борбе бикова, ове године биће одржане током два дана, 26. и 27. августа на зборишту у Стричићима.

У суботу, 26. августа, у Културном центру "Бански двор" у Бањалуци биће одржана Свечана академија "Кочићевог збора", на којој ће књижевнику и преводиоцу Кољи Мићевићу бити уручена традиционална "Кочићева награда".

Манифестација "Кочићев збор" трајаће до недјеље, 27. августа, када је, између осталог, у Стричићима, Кочићевом родном мјесту, планиран културно-умјетнички програм, надметање у народним вјештинама и спортовима, те додјела признања и награда.

За разлику од прошлих година, комплетну организацију води Град Бањалука, а учествују и бројне установе и организације као што су Академија умјетности, Музеј Републике Српске, Народна и универзитетска библиотека Српске, Завичајно друштво "Змијање" и остале.

Извор: СРНА