latinica  ћирилица
20/08/2017 |  19:15 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Реконструкција водоводне мреже у дубичким селима (ВИДЕО)

Влада, с локалним заједницама, финансира и пројекте реконтрукције водоводне мреже.
Козарска Дубица - водоснадбијевање - Фото: РТРС
Козарска Дубица - водоснадбијевањеФото: РТРС

Проблема с водом имају у четири дубичка села, гдје су пресушила изворишта, са којих се напајао сеоски водовод.

Због тога је, на иницијативу мјештана, општина покренула акцију хитног прикључења стотинак домаћинстава на градску мрежу.

Због „пакленог“ љета масовно пресушују изворишта у дубичким селима Шпиља, Вриоци, Комленац и Суваја, са којих се водом, све до ове године, напајао сеоски водоводни систем.

Прије три године, Вриоци су катастрофално страдали у поплава, а сада воде, скоро да и нема.

И оно мало што наточе тешком муком, не може да се пије.

- Чекам чесму помало да цури у шкафу, па онда салијевамо у бачве за прати веш, за суђе. Видимо да није чиста, каже Винка Кременовић из села Вриоци.

- Док је овако љето, нема воде. Проблем је само што људи имају стоку. Значи, кад је суша као ове године, нема воде никако, прича Милош Радојчић.

Због несташице воде, општина Козарска Дубица покренула је акцију хитног прикључења око стотинак сеоских домаћинстава на градску водоводну мрежу.

- Све трошкове око прикључка сносиће општина Козарска Дубица. Ми смо у договору с директором „Водовода“ и са њиховом управом да и прве ове рачуне који буду дошли, у овој тестној фази, преузмемо на себе, истакао је Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица.

Завршава се и друга фаза пројекта реконструкције градске водоводне мреже.

Осим градског подручја, водом са новог изворишта Комленац, снабдијеваће се и села у Дубичкој равни.

- Окончањем фазе два ми ћемо извршити преспајање зоне В6 а то се ради о насељима у Дубичкој равни, значи села Демировац, Драксенић, Међеђа и Градина тако да ће мјештаи и тих подручја добијати питку воду из Комленца, наводи Жељко Драгичевић, директор предузећа “Водовод” Козарска Дубица.

- Преселили смо се у Дубичку раван, доље нам је остао још крак од 300 метара. То планирамо завшити до краја овог мјесеца, тако да ћемо неких десетак дана прије самог рока извести све радове, каже Милош Шувак из предузећа Интеграл инжењеринг.

 Општина Козарска Дубица добила је сагласност за израду тендерске документације за реализацију треће фазе пројекта „Комленац“, чија вриједност је процијењена на око три и по милиона марака.

Укупна вриједност овог пројекта је 12 милиона марака, а финансирају га локална заједница и Влада Српске.