latinica  ћирилица
20/08/2017 |  18:54 ⇒ 21/08/2017 | 11:17 | Аутор: РТРС

Хан Пијесак: Ни педаљ Српске неће бити уписан у власништво БиХ (ВИДЕО)

У Хан Пијеску немају дилеме о спорној одлуци Уставног суда БиХ.
Хан Пијесак - Фото: РТРС
Хан ПијесакФото: РТРС

Више од 11 хиљада метара квадратних не може бити укњижено на БиХ, поручују локална власт, борци и грађани. Кажу: Оружане снаге БиХ могу да користе земљиште, али једини власник је Република Српска.

Неколико хиљада становника општине на највећој надморској висини у Српској узнемирила је одлука Уставног суда БиХ о књижењу на БиХ 11.474 метра квадратна земљишта на локалитету Велики Жеп.

Ипак, њихове поруке су јасне – ни педаљ земљишта Српске неће бити уписан у власништво БиХ.

На територији Хан Пијеска Оружане снаге БиХ већ располажу војним комплексом Црна Ријека, који је у рату био сједиште Главног штаба Војске Републике Српске.

И Велики Жеп им је на располагању.

- Није проблем ни то да користе, само је проблем да неко укњижи на било кога земљиште које припада Хан Пијеску и Републици Српској, каже Владо Остојић, начелник општине Хан Пијесак.

Локалитет Велики Жеп важан је комуникацијски центар.

Да је ријеч о стратешки важном локалитету довољно говори податак да је Велики Жеп био мета НАТО авијације у протеклом рату.

- Горе на Жепу, на том објекту баш када је била изведена операција, када је бомбардован тај стационарни објекат, погинуо је и наш суграђанин Мирослав Митровић и то је болна тема у Хан Пијеску, додаје Остојић.

Управо због тога и борци овог краја противе се књижењу Великог Жепа на БиХ.

- Ако је то услов за неки МАП и НАТО снаге, тих 11 дулума, то не треба дати. Народ треба да каже да ли ће у НАТО, наглашава Драган Косорић, предсједниик Предсједништва Борачке организације Хан Пијесак.

Управо у ауторском тексту за СРНУ стручњак за безбједност Предраг Ћеранић наводи да је Велики Жеп одавно на листи жеља Алијансе.

Циљ Уставног суда БиХ јесте да се територија Српске прошара имовином БиХ и тако наруши и Дејтоном загарантованих 49 одсто територије Републике Српске, пише Ћеранић.