latinica  ћирилица
20/08/2017 |  16:02 ⇒ 21/08/2017 | 07:27 | Аутор: РТРС

Гостољубиви у бх. институцијама-на храну и пиће 2,5 милиона КМ (ВИДЕО)

Колико ће потрошитити, у БХ институцијама, изгледа, много не брину.
Трошкови - Фото: РТРС
ТрошковиФото: РТРС

Ревизори су утврдили да су, за само годину, на репрезентацију потрошили скоро два и по милиона марака.

Да сит гладном не вјерује доказ је растрошност буџетских потрошача, најзаслужнијих на бх. нивоу за опште благостање, који су на репрезентацијУ, иће, пиће и чашћавање прошле године потрошили 2,48 милиона марака.

Парламентарци 130 хиљада, а мјесечно им је на располагању од скромних 50 па до 500 марака.

Драстично је мањи број запослених у Генералном секретаријату Савјета министара БиХ и у кабинету Дениса Звиздића, а потрошили су 87 од предвиђених 90 хиљада КМ.

Звиздић је чашћавао и у земљи и по иностранству, за шта му је мјесечно на располагању стајало шест хиљада марака, и то без адекватног образложења настанка трошка која би се могла довести у везу са његовим службеним активностима.

Има се, може се, поручују грађани...

Док се корисници репрезентације врате са августовског годишњег одмора мишљење с резервом исказано ревизијом извршења буџета о њиховим трошковима репрезентације биће потиснуто другим темама.

Одговорни пред грађанима БиХ одмарају се, а службеници наше упите игноришу.

На питање да ли ће у складу са налазима ревизора приступити измјенама правилника из Министарства финансија и трезора- одговор који нисмо тражили..."Све институције БиХ дужне су ускладити своје интерне акте са правилницима Савјета министара БиХ у смислу поштовања одобрених лимита за репрезентацију, телефоне и возила. До сада ниједна институција није прекорачила одобрена средства за било коју од ових категорија трошкова."

И нису, трошили су баш онолико колико им је дозвољено, правдајући то чак и рачунима за брзу храну или једноставном опаском, службени ручак или вечера.

С ким и зашто, питање је јер репрезентација подразумијева право на кориштење новца за угоститељске услуге ради редовних и међународних послова, од којих би и грађани требало да имају корист ...

- Није у питању то што нису прекршени лимити. Људи у институцијама БиХ имају и част и привилегију што раде у истима, гдје су изнимно добро плаћени. Када буде санкциониран један од њих онда ће то бити почетак краја приче о незаконитом, ненамјенском и нетранспарентном трошењу новца, наводи Ивица Ћавар, пројект менаџер ЦЦИ.

Да је танка нит између приватне и јавне употребе новца пореских обвезника, констатовали су и ревизори, али на тој констатацији и остали.

Даља овлаштења немају, а извјештаји темпирани у љето, када су грађани окупирани или радом или одмором, ускоро ће бити потиснути у други план!