latinica  ћирилица
20/08/2017 |  12:14 | Аутор: РТРС

УИО БиХ: Листа најуреднијих платиша и посебне погодности

Управа за индиректно опорезивање БиХ саопштила је да је 10 компанија из БиХ уплатило укупно 388 милиона КМ ПДВ-а у првих шест мјесеци ове године, што су уједно и највеће уплате ПДВ-а у БиХ.
Управа за индиректно опорезивање - Фото: РТРС
Управа за индиректно опорезивањеФото: РТРС

Компаније са навише уплаћеног ПДВ-а у првој половини 2017. године су "БХ телеком" Сарајево, "Електропривреда БиХ" Сарајево, "Телеком Српске" и "Мтел" Бањалука, "Фабрика духана" Сарајево, "Електропривреда ХЗ Херцег-Босне" Мостар, "Бинго" Тузла, "Хрватске телекомуникације" Мостар, "Оптима група" Бањалука, РиТЕ Угљевик и Рудник мрког угља Бановићи.

У саопштењу је наведено и по пет обвезника из сваког регионалног центра УИО који су у првој половини 2017. године извршили навеће уплате ПДВ-а, а укупно су уплатили 492 милиона КМ.

У Регионалном центру Бањалука ријеч је о компанијама "Телеком Српске" и "Мтел" Бањалука, "Оптима група" Бањалука, Рафинерија нафте Брод, ЗП "Електрокрајина" Бањалука, "Електропренос БиХ" Бањалука.

У Регионалном центру Тузла ријеч је о компанијама "Бинго" Тузла, РиТЕ Угљевик, Рудник мрког угља Бановићи, "Електро-Бијељина" Бијељина, Рудник мрког угља Ђурђевик, Живинице.

У Регионалном центру Сарајево ријеч је о компанијама "БХ телеком" Сарајево, "Електропривреда БиХ" Сарајево, "Фабрика духана" Сарајево, "Конзум" Сарајево, "Фис" Витез.

У Регионалном центру Мостар ријеч је о компанијама "Електропривреда ХЗ Херцег-Босне" Мостар, "Хрватске телекомуникације" Мостар, РиТЕ Гацко, "Херцегбосанске шуме" Купрес, "Атако-трговина и заступања" Мостар.

"Поменути обвезници дали су значајан допринос у прикупљању прихода од индиректних пореза. Тако је УИО за седам мјесеци 2017. године прикупила рекордних 3,909 милијарди КМ, што је за 255 милиона КМ или 6,99 одсто више у односу на исти период 2016. године", саопштено је из УИО БиХ.

"Као што сваког мјесеца на веб страници објављујемо такозвану `црну листу` дужника по основу ПДВ-а, акциза, царина и путарина, тако ћемо у наредном периоду формирати и `бијелу листу` оних обвезника за које се показало у претходном периоду да су у највећој могућој мјери испуњавали све своје обавезе, те поштивали све законске прописе из области индиректних пореза", саопштено је данас из УИО БиХ.

Обвезници објављени на "бијелој листи", како наводе из УИО, сигурно ће имати велику предност приликом склапања својих будућих пословних трансакција.

У саопштењу се наводи да је, поред највећих уплата по основу ПДВ-а, ријеч о компанијама које су своје пословање читав низ година темљиле на поштивању законских прописа из области индиректних пореза, што значи да је ријеч о потпуно уредним пореским обвезницима.

За све овакве пореске обвезнике у БиХ УИО је најавио да ће у наредном периоду увести такозвани "хоризонтални мониторинг", тачније посебан вид контрола који се темељи на узајамном повјерењу и сарадњи УИО са порезним обвезницима.

"`Хоризонтални мониторинг` има неколико предности, а основни циљ оваквог начина контроле је помагати и утицати на испуњавање обавеза пореских обвезника, што је случај у многим модерним пореским управама у земљама чланицама ЕУ", наведено је у саопштењу.

Извор: Срна