latinica  ћирилица
19/08/2017 |  09:49 ⇒ 09:49 | Аутор: РТРС

Троје бх. спортиста регистровано као допинг позитивно

Два кикбоксера и једна атлетичарка из БиХ регистровани су ове године као допинг позитивни код Агенције за антидопинг контролу БиХ, изјавио је директор Агенције Славко Матић.
Тестирање на допинг - Фото: Getty Images
Тестирање на допингФото: Getty Images

Матић је навео да је атлитичарки Адели Чомор због кориштења супстанце ефедирн изречена двогодишња казна забране бављења спортом, а кикбоксерима Мирсаду Садибапићу због кориштења фуросемида и Семиру Делалићу због метенолона четворогодишња забрана.

Према статистици Агенције, допинг позитивни спортисти махом користе стероиде метандиенон, дехидрохлорметилтестостерон, болденон, стимулансе из групе амфетамина /амфетамин и метамфетамин/, а у мањој мјери канабиноиде, односно канабис и синтетски канабис, диуретике, те друге врсте забрањених супстанци.

Матић је напоменуо да је БиХ ратификовала двије међународне конвенције из ове области - Антидопинг конвенцију Савјета Европе и УНЕСКО Међународну конвенцију против допинга у спорту, те је на тај начин преузела многобројне обавезе, међу којима је и оснивање Агенције.

Према његовим ријечима, Агенција за антидопинг контролу БиХ основана је Законом о спорту у БиХ у складу са којим је задужена да систематски прати и координише активности против допинга у спорту, предлаже и проводи мјере против допинга.

Матић је указао и на одговорност Агенције за примјену конвенција, кодекса Свјетске антидопинг агенције, те правила Међународног олимпијског комитета, Међународног параолимпијског комитета и међународних спортских савеза.

"Као потврда професионалног рада у складу са највишим међународниом стандардима Агенцији је повјерено обављање допинг контрола на бројним међународним такмичењима", нагласио је Матић.

Он је рекао да је Регионална антидопинг организација Источне Европе у априлу изабрала помоћника директора Агенције за антидопинг контролу БиХ Амира Авдагића за предсједника те организације, што представља још једну потврду преданости овом послу.

Матић је навео да Агенција, осим допинг контрола, предузима и многе активности на едукацији спортиста, те је додао да је спроведено 49 едукативних активности намијењених различитим циљним групама.

Извор: СРНА