latinica  ћирилица
18/08/2017 |  21:52 | Аутор: РТРС

У Берлину одобрен скуп неонациста

Њемачка полиција одобрила је екстремним десничарима да сутра у Берлину одрже скуп поводом 30 година од смрти Рудолфа Хеса, десне руке Адолфа Хитлера и замјеника шефа Националсоцијалистичке партије.
Неонациста  (илустрација) -
Неонациста (илустрација)

Хес је био замјеник шефа нацистичке партије све док није заробљен 1941. године.

Берлинска полиција поручила је организаторима да могу да марширају, али да не смију да величају Хеса, који је умро у затвору Шпандау прије 30 година.

Неонацистима је дозвољено да носе транспаренте, али само по један на 50 учесника, а војна музика је строго забрањена.

"Све што је застрашујуће је забрањено", рекао је Свен Рихвин, адвокат из Берлина.

То значи да палице, кациге и штитови, које су носили неонацисти на протестима у Шарлотвилу прошлог викенда, неће бити дозвољене у Њемачкој.

Полиција ће одмах реаговати ако чује отворене антисемитске слогане или повике, иако ће напори бити усмјерени да се приводе појединци, а не да се прекида цијели скуп.

Очекује се да ће се испред некадашњег затвора у мјесту Шпандау, у западном Берлину, окупити око 1.000 контра демонстраната.

Хес је из сада још неутврђених разлога отпутовао у Шкотску у мају 1941. године, наводно да преговара о миру са Енглеском. Одмах је ухапшен и пребачен у затвор.

Објесио се у затворској ћелији 17. августа 1987. године када је имао 93 године. Саме околности смрти и данас су тајна, а према неким теоријама убили су га Енглези.

Затвор је након смрти Хеса одмах демолиран због бојазни да ће постати светилиште нациста и на том мјесту је изграђен шопинг центар. Ипак и поред свих тих напора Хес је данас и даље предмет обожавања.

Извор; Срна