latinica  ћирилица
18/08/2017 |  17:14 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Удружење повртара Српске тражи састанак са Додиком

Удружење повртара Републике Српске затражило је од предсједника Српске Милорада Додика да прими њихову делегацију како би га, како наводе, упознали са проблемима које им је проузроковала суша.
Палата Предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

"С обзиром на то да до сада нисмо наишли на разумијевање надлежних институција, доведени смо у ситуацију да имамо повјерење једино у предсједника Српске који нам својим ауторитетом може помоћи у остваривању наших захтјева", наводи се у саопштењу из овог удружења.

Из Удружења изражавају захвалност Влади Српске што је схватила озбиљност ситуације у којој су се нашли повртари и други пољопривредни произвођачи због сушне године и додају да ће њена подршка у износу од 11 милиона КМ помоћи произвођачима који су претрпјели огромну штету да и наредне године обављају пољопривредну производњу.

Повртаре, како се наводи, истовремено занима "колико ће они добити од наведеног износа".

Удружење захтијева да се средства предвиђена за премију за произведено и продато воће и поврће повећа на 3,5 милиона КМ, те да се право на премију прошири на производњу купуса, лубенице и роткве.

Из Удружења траже и да се повећају средства за наводњавање на три милиона КМ, те да висина подстицајних средстава буде фиксна у износу од 50 одсто висине инвестираних средстава.

"Такође, захтијевамо да подстицајна средства буду исплаћена најкасније до 28. фебруара наредне године, како би произвођачима била од користи за нови производни циклус", наводе из Удружења повртара Српске.

У овом удружењу се надају да ће њихови захтјеви бити размотрени и да ће надлежни у року од десет дана повући конкретне потезе с циљем опстанка и развоја повртарске производње у Републици Српској.

Извор: Срна