latinica  ћирилица
18/08/2017 |  17:04 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

"Терористи нападају симболе срећног живота и хедонизма"

Војни аналитичар Александар Радић рекао је да терористи нападају симболе срећног живота и хедонизма, а Барселона је један од њих.
Александар Радић (Фото: Screenshot/Telegraf) -
Александар Радић (Фото: Screenshot/Telegraf)

"Сваки град је мета. Заблуда је да терористи нападају само оне земље чије снаге учествују у борбама против њих на Блиском истоку. Терористи нападају симболе, а Барселона је то - симбол среће људи, жеље да путују, симбол мјеста гдје се ужива", рекао је Радић.

Он каже да су терористи у Барселони успјели да нађу људе који су спремни да нападну цивиле.

"Барселона је глобални симбол хедонизма и то је оно што су напали терористи“, наводи Радић.

Он оцјењује да информације о томе да је америчка ЦИА упозоравала на могући напад потпадају под теорију "генерала послије битке".

"Хиљаде младића и дјевојака показују екстремизам на друштвеним мрежама. Не могу се сви превентивно склонити, а неки, нажалост, прелазе са ријечи на дјела", рекао је Радић за Б92.

Подсјетивши да је напад у Барселони још један у низу терористичких акција које су изведене моторним возилом, Радић је рекао да терористичке организације често не могу да организују квалитетне мреже, оспособе људе и обезбиједе средства.

"У овом тренутку они регрутују људе на маргини. Интернет је кључан у индоктринацији. Ти људи немају средства и проналазе начине на направе оружје. Терористи су схватили да не мора да постоји аутомобил-бомба, већ да је довољно имати аутомобил. То је од 2006. и напада у САД постао стандард. Лакше је наћи аутомобил него експлозив или аутоматске пушке", рекао је Радић.

Извор: Срна