latinica  ћирилица
18/08/2017 |  15:14 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Брчко израђује студију за одбрану од природних катастрофа (ВИДЕО)

У дистиркту Брчко завршена је прва фаза пројекта одбране од природних катастрофа. Урађена је анализа ризика и процјена постојећих капцитета за одбрану од природних опасности - поплава и клизишта. Циљ је што ефикасинији одговор изазовима, као што су то биле поплаве 2014.
Брчко израђује студију за одбрану од природних катастрофа - Фото: РТРС
Брчко израђује студију за одбрану од природних катастрофаФото: РТРС

Прикупљени подаци, користиће се за израду "Студије изградње капацитета отпорности и одбране од природних катастрофа" на подручју дистиркта Брчко.

Мирсад Хасанбашић, кординатор за кризне ситуације дистрикта Брчко, истиче да је обај град имао проблем због недовољних капцитета за огодовор на катастрофу из 2014.

" Многе активности су подузете, након оних поплава и једна од активности је и ова израда процјене угрожености територије Брчко дистиркта и једне студије изградње капацитета отпроности на катастрофе, као два стратешка документа, која ће нама дати упориште за будући план развоја система заштите и спашавања Брчко дистиркта", каже Хасанбашић.

Младен Ћавара, координатор пројекта из агенције ИНЗА истиче да су у првој фази студије анкетирали преко 20 институција у Брчко дистиркту од којих су добили све релеванте податке који су им требали за истраживања.

"Након што прикупимо податке, податке ће обрађивати шест кључних експерата, који су представљени у пројекту и они ће дати анализе и препоруке које се тичу система заштите и спашавања. Након тога, они ће дати препоруке за побољшање система заштите и спашавања на територији Брчко дистрикта", нагласио је Ћавара.