latinica  ћирилица
18/08/2017 |  14:30 ⇒ 15:04 | Аутор: РТРС

Седлар "шокиран" извјештајем Стејт департмента

Аутор спорног филма "Јасеновац-Истина" Јаков Седлар, којег су и САД прозвале за фактографско умањивање усташких злочина, каже да је шокиран најновијим извјештајем Стејт департмента о вјерским слободама и очекује извињење.
Јаков Седлар (фото: novilist.hr/M. Gracin) -
Јаков Седлар (фото: novilist.hr/M. Gracin)

Реагујући на тај извјештај, хрватски режисер каже да су оптужбе против њега апсолутне неистине.

Он тврди да никада у животу није негирао Холокауст, почињене злочине, те да није негирао Јасеновац и зло које је тамо почињено.

Стејт департмент је у уторак објавио редован годишњи извјештај о вјерским слободама у свијету за 2016. годину, укључујући и Хрватску у којем упозорава на величање усташке творевине НДХ, умањивање усташких злочина и антисрпских осјећања у Хрватској, наводећи притом низ примјера међу којима је и спорни Седларов филм "Јасеновац-Истина".

Седлар тврди да је у филму навео бројке до којих је, како каже, могао да дође као апсурд тог цијелог јасеновачког случаја од 1945. до данас, због тога јер се у свим логорима у Европи отприлике зна колико је људи убијено, међутим, у Јасеновцу су бројке од 15.000 па до 700.000.

- То је апсурд, јер није могуће да је толика разлика. Према томе, ја нисам негирао усташке злочине, нисам негирао апсолутно ништа - сматра Седлар.

Навео је да позвао своје адвокате у Њујорку, који ће сачинити виђење извјештаја СД, те додао да очекује извињење од људи који су из Хрватске слали тај извјештај.

Бивши мнистар културе и бивши ХДЗ-овац Златко Хасанбеговић оцијенио је овај извјештај као "нерелвантан и заснован на бесмислицама".

Хрватски МИП саопштило је да је примило к знању извјештај СД, наглашавајући да "актуелна влада ставља на највиши ниво заштиту свих права, како мањинских, тако и националних, вјерских и свих других", преноси Хина.

Филм изазвао буру у хрватском друштву

Седларов филм "Јасеновац-Истина" је након приказивања у Хрватској 2016. изазвао велике тензије, а Антифаштичка лига Хрватске је поднијела кривичну пријаву против редитеља за подстицање насиља и мржње усмјерену према групи јеврејске и српске националне мањине.

Упркос подијељеним мишљењима јавности о његовом филму, Седлар је награђен Наградом Града Загреба за, како су тада пренијели хрватски медији, овај "монструозни фалсификат".

Антифашистички вјесник је тада позвао све којима је стало до пијетета према жртвама усташког режима да потпишу петицију против додјеле те награде Седлару.

Овај случај завршио је и пред Часним судом Друштва хрватских филмских редитеља на основу више пријава, али до данас  нема информација о одлукама тог суда.

Антифашистичка лига је тада навела и да је Седлар тим филмом јавно "порекао и знатно умањио кривично дјело геноцида, злочина против човјечности и ратног злочина, првенствено усмјереног према групи српске националне мањине" и то "служећи се замјеном теза, лажним аргументима, фалсификованњем и прећуткивањем историјских чињеница, на начин који подстиче насиље или мржњу...".

Седлар, како се наводи, у филму пориче и знатно умањује геноцид почињен против Јевреја, Срба и Рома, а "мржњу подстиче првенствено према Србима".

Наведено је да редитељ у филму такође истиче да је "српска мањина у Хрватској стварала мит о усташком Јасеновцу као тешку патину над Хрватима који су у властитој земљи постали грађани другог реда". Тим својим тезама он је, како стоји у образложењу Лиге, у филму, "створио јасан демонизирајући, дискриминаторан, мрзилачки, шиканирајући став према цијелој једној заједници с обзиром на њихову националну и етничку припадност".

У образложењу кривичне пријаве се, између осталог, наводи и да дистрибуцијом филма широм Хрватске, посебно по школама, и иностранству у оквиру хрватских заједница, Седлар настоји да подстакне друге да усвоје тезе из филма и да на тај начин према српској мањинској групи створе осјећаје дубоког анимозитета и мржње.

Извор: Танјуг