latinica  ћирилица
18/08/2017 |  13:52 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Прњавор: Заједнички рад власти и привредника на повећању запослености

Представници локалне власти у Прњавору и привредника потписали су данас меморандум о сарадњи у оквиру пројекта "Партнерство за квалитетна радна мјеста и конкурентност", укупне вриједности 220.000 евра.
Прњавор: Заједнички рад власти и привредника на повећању запослености - Фото: СРНА
Прњавор: Заједнички рад власти и привредника на повећању запосленостиФото: СРНА

Пројекат који се спроводи ради усклађивања понуде и потражње на тржишту рада, путем обуке и иницијативе за запошљавање, финансира се из средстава ЕУ, а спроводи га Међународна организација рада у БиХ.

Меморандум о сарадњи потписали су представници општине Прњавор, Центра средњих школа "Иво Андрић" Прњавор, Бироа за запошљавање у Прњавору, Месне индустрије "Тривас" и предузећа "Топлинг", те Агенције за развој предузећа "Еда" Бањалука.

Директор предузећа "Топлинг" Дарио Агостини сматра да је од изузетног значаја сваки вид сарадње између локалне власти и привредника, посебно онај који се односи на запошљавање.

"Очекујем да ће потписивање овог меморандума допринијети већем запошљавању, посебно младих људи", рекао је Агостини.

Замјеник директора Месне индустрије "Тривас" Јелена Васић нагласила је добру сарадњу са Средњом школом у Прњавору у вези са одржавањем практичне наставе.

"Већ пет година пратимо ученике који нам долазе на праксу. Дио њих смо регрутовали као радну снагу", каже Васићева.

Директор Центра средњих школа "Иво Андрић" Прњавор Мирела Милијаш рекла је да ова образовна установа у зависности од потреба тржишта може ученицима понудити популарне и атрактивне струке и занимања.

"Наша школа годинама уназад има такве струке, прије свега машинство и обраду метала, производњу и прераду хране, а од ове године и шумарство и обраду дрвета", истакла је Милијаш.

Она је додала да је у оквиру пројекта важно побољшати техничке капацитете за извођење практичне наставе како би ученици добили што квалитетнију наставу, а тиме и још боље знање које могу да пренесу и примијене у предузећима.

Замјеник начелника општине Прњавор Славиша Миланковић рекао је да локална заједница у оквиру свог Привредног савјета и Савјета за запошљавање може обављати потребне анализе и дати подршку у смислу коорадинације за запошљавање.

Пројекат траје до јануара 2019. године.

Извор: СРНА