latinica  ћирилица
18/08/2017 |  12:36 | Аутор: РТРС

Вучић: Држава помаже да инвеститори дођу на југ Србије

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас у Владичином Хану да држава помаже на све могуће начине да инвеститори дођу у Пчињски округ и нагласио да ће до краја ове или почетком сљедеће године бити завршен и ауто-пут, што ће значити могућност за још више страних улагања.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је, након посјете фабрици турског инвеститора "Теклас" у Владичином Хану, рекао да ова фабрика данас има око 350 запослених, те да ће у сљедећих неколико мјесеци бити запослено још 500 људи.

Он је додао да ће до 2019. године ова фабрика доћи до 1.500 радника, али да и даље у овом крају Србије постоје проблеми.

"Још имамо незапослених, чак и факултетски образованих. Морамо да доводимо још инвеститора, морамо да покушамо да људи у Хану буду задовољнији. Ја сам мало задовољнији јер сам видео да се више кућа у Хану обнавља, видео сам нешто бољу инфраструктуру", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће до краја ове или најкасније почетком сљедеће године бити завршен и ауто-пут, што ће значити могућност за још више страних инвеститора.

"Много тога је још пред Владичиним Ханом, пред Пчињским округом и ми смо после много година пропадања кренули да улажемо и као држава да помажемо на све могуће начине да дођу инвеститори", навео је Вучић.

Он је рекао да се у Србији ускоро очекује и долазак предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који ће са собом довести око 200 привредника из Турске.

"Ми ћемо још много тога да урадимо да људи боље живе на југу Србије. За нас је стратешки важно да људи остану на својим огњиштима, у својим градовима, селима и зато желим да у годинама које долазе више не важи пословица `Што јужније, то тужније`", истакао је Вучић.

Он је захвалио радницима, због чијег марљивог и одговорног рада, турски инвеститори желе да повећају производњу.

Вучић је у Владичин Хан стигао са потпредсједницима Владе Србије Зораном Михајловић и Расимом Љајићем, а дочекали су их власник "Текласа" Раул Данон, амбасадор Турске у Србији Танжу Билгић и предсједник општине Владичин Хан Горан Младеновић.

Након обиласка фабрике, Вучић је присуствовао полагању камена темељца за изградњу нових капацитета турског инвеститора "Теклас аутомотив" у Индустријској зони у Владичном Хану.

До краја године требало би да буде изграђен нови производни погон и рекреативни базен за раднике.

"Теклас" је 7. априла прошле године отворио фабрику у Владичином Хану, купивши из стечаја привредно друштво "Слога" из овог мјеста.

Инвестиција је вриједна 11,35 милиона евра, а планирано је да фабрика у Србији прави аутомобилске дијелове за "Мерцедес", "Бе-Ем-Ве", "Ауди", "Фолксваген", "Шкоду" и друге фирме.

Извор: СРНА