latinica  ћирилица
17/08/2017 |  17:48 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Неле Карајлић: Серија о Алији Изетбеговићу ће бити као пропаганда

Почетак снимања турске серије о бившем предсједнику Предсједништва БиХ Алији Изетбеговићу изазвао је бурне полемике.
Ненад Јанковић-др Неле Карајлић - Фото: ФОНЕТ
Ненад Јанковић-др Неле КарајлићФото: ФОНЕТ

Политичари из Српске изразили су негодовање серијом, али и снимањем првих кадрова у простору силоса у Тарчину који је био затвор током ратних дешавања у БиХ.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, поручио је да, као одговор на серију о Алији Изетбеговићу, РТРС треба снимити играни филм о Радовану Караџићу, за шта је спремност исказао и директор ове куће Драшко Милиновић.

Нове критике долазе из Србије, а упућене су на рачун режисера серије Ахмеда Имамовића. Српски режисер и филмски критичар Димитрије Војнов (познат по главној улози у филму Тито и ја) изјавио је да је Имамовић у свом једином филму Go West Србе представио као нацисте.

“Чињеница је да се нико познатијих бх. режисера, попут Даниса Тановића или Јасмиле Жбанић, није ухватио те теме, већ то ради Имамовић који није у њиховом рангу. Његов филм је чисти расистички приказ Срба“, рекао је режисер и филмски критичар Димитрије Војнов.

Огласио се и бивши Сарајлија Неле Карајлић. За Имамовићеву најаву да ће Алију третирати, не као политичара, већ као оца, родитеља и супарника у шаховској партији, Карајлић каже да је то “исто као говорити о сластичарници а не о колачима“, наводећи да је у БиХ све пропаганда.

“Да правите филм о заштити животне средине, он у БиХ постаје пропаганда. Оно што је јасно јесте да се, кроз причу о Алији Изетбеговићу, вјероватно жели бацити посебно свјетло на историју те несрећне земље које ће сигурно навијати за ону страну која се не поклапа с мојим мишљењем“, рекао је Карајлић.

Извор: Radiosarajevo.ba