latinica  ћирилица
17/08/2017 |  15:44 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Требиње добило план капиталних инвестиција (ВИДЕО)

Одборници Скупштине Града Требиња усвојили су Нацрт плана капиталних инвестиција за период од 2017. до 2022. године.
Требиње - скупштина - Фото: РТРС
Требиње - скупштинаФото: РТРС

Нацртом плана капиталних инвестиција за наредних пет година планирана су улагања од 129 милиона КМ у различите пројекте. Највише пројеката односи се на инфраструктуру, али и на здравство, спорт, образовање, пољопривреду и туризам. Ово је први пут да је овакав план разматран у градској скупштини.

Од планираних 129 милиона КМ за капиталне инвестиције, Град Требиње би из буџета у наредних пет година издвојио 46 милиона, а остатак би био финансиран из грантова и донација. Од тог новца планирана је градња и уређење саобраћајница и остале инфраструктуре, уређење пословне зоне, градња хладњача и остали пројекти.

- Овај план није мегаломански, он је реалан и за све ставке већ имамо 70 одсто урађених пројеката, а остали су у изради - истакао је градоначелник Лука Петровић.

Ако планирано буде реализовано, око 6,5 милиона КМ Град Требиње би у просјеку годишње издвајао за капиталне инвестиције, а ријеч је о пројектима чија вриједност прелази 50.000 КМ.

- Желимо да улажемо у привреду, инфраструктуру, школство, образовање и туристичке потенцијале - каже Петровић.

Питање је колико је план реалан, а нејасно су дефинисани извори финансирања - замјерили су из опозиције.

Видо Бегенешић, предсједник клуба одборника СДС-а каже да није направљена добра анализа трошкова и да не зна колико је план уопште реалан.

Зоран Анђушић, предсједник клуба одборника ПДП-а сматра да план представља списак потреба Града Требиња за које није извјесно да ће се остварити.

Како је ријеч тек о нацрту овог документа, координациони тим за његову израду има задатак да за око мјесец дана, план капиталниих инвестиција за наредних пет година, у форми приједлога, достави одборницима на разматрање.