latinica  ћирилица
17/08/2017 |  14:15 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Хрвати спасили своје пољопривреднике, БиХ требала реаговати реципрочно

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је Срни да је Хрватска за десетак дана трајања повећања такси на граници успјела да апсорбује све тржишне вишкове својих производа по фер и тржишним цијенама и тако спасила своје пољопривреднике, због чега је и БиХ требало да поступи реципрочно.
Стојан Маринковић - Фото: nezavisne novine
Стојан МаринковићФото: nezavisne novine

"Савез је апсолутно поздравио гест хрватске Владе која је показала да је озбиљна и да штити интересе својих пољопривредних произвођача, а ми смо дефинитивно могли далеко више да профитирамо да смо увели контрамјере", изјавио је Маринковић.

Они малобројни извозници из БиХ, каже он, имали су мало штете због повећане цијене коштања прегледа воћа и поврћа на граници, а далеко је већи увоз у БиХ воћа, поврћа и пољопривредних производа, него што је то извоз.

"Ми смо апеловали да се не отварају у том моменту никакви преговори са наше стране, него да се поступи по реципрочним мјерама, јер је и Хрватска потписница Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/, као и БиХ", навео је Маринковић.

Он каже да су Хрвати доказали да имају право да уведу било који вид заштите домаће производње који је наведен у ССП и, завршено је како је завршено, али пољопривредници из БиХ нису имали никаве користи од тога.

"`Економски рат` са Хрватском, како су га назвали, односно са ЕУ, ми смо, ето, тобоже успјешно добили. Још једном се показало да ССП и примјена одредаба ССП-а искључиво зависи од политичке воље појединаца", рекао је Маринковић Срни.

Извор: Срна