latinica  ћирилица
17/08/2017 |  12:26 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

У Српској и данас бројна реаговања на одлуку Уставног суда БиХ (ВИДЕО)

Одбијањем апелације Правобранилаштва Републике Српске у вези са књижењем војне имовине, Уставни суд БиХ још једном је потврдио да је ријеч о политичкој, а не правосудној инстититуцији задуженој за заштиту уставног поретка, порука је предсједника Републике Милорада Додика.
Палата Републике -
Палата Републике

Одлука је супротна Дејтону и Уставу, и због тога нећемо дозволити отимање територије Републике Српске, став је и званичника законодавне и извршне власти.

Тврдња да државна имовина ентитета мора бити пренесена у власништво нивоа БиХ, како би БиХ могла постати чланица НАТО-а је неутемељена, коментар је Владе Српске.

Правобранилаштво БиХ још није добило одлуку Уставног суда БиХ у вези са апелацијом Правобранилаштва Републике Српске о војној имовини и тек по њеном ступању на снагу предузеће кораке, изјавио је вршилац дужности правобраниоца БиХ Млађен Мандић.

Појашњава да одлука мора бити објављена у Службеном гласнику БиХ. Када буде објављена онда ће Правобранилаштво БиХ предузимати кораке.

Посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпрић рекао је да је трагична изјава предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића да подржава одлуку Уставног суда БиХ о одбацивању апелације Правобранилаштва Републике Српске.

- Оваква одлука значи директан удар на простор Републике Српске. То је чиста хајдучија и развлашћивање Републике Српске на њеном простору - категоричан је Шпирић у изјави за Радио-телевизију Републике Српске.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је Срни да је то преседан јер је Уставом загарантовано да само Република Српска може одлучивати о својој имовини.
Сматра да би Народна скупштина Републике Српске о овоме морала да заузезме став.

Све политичке партије из Републике Српске треба да дају јединствен одговор на одлуку Уставног суда БиХ о књижењу војног објекта "Велики Жеп" на БиХ, без обзира на све разлике исказане посљедњих мјесеци, сматрају у Социјалистичкој партији.

"Такав облик јединства потребно је манифестовати састанком који би био организован код предсједника Републике Српске и на којем би био дат јединствен одговор Српске и свих њених актера на отимачину имовине која припада Републици Српској", наводи се у саопштењу СП.

Из СП подсјећају да је ова имовина договором у ранијем периоду дата на кориштење за потребе Оружаних снага БиХ, али не и да може постати имовина БиХ, што је Уставни суд БиХ својим одлукама учинио и тако показо намјеру да отме имовину од Републике Српске.

"Нико из Републике Српске, без обзира да ли представља власт у Српској или у Сарајеву, не би смио допустити да се Република Српска скрнави на такав начин и да јој се отима њена имовина супротно Дејтонском мировном споразуму у којем је јасно дефинисано власничко, односно имовинско разграничење", истиче се у саопштењу СП.

Предсједништво Организације старјешина Војске Републике Српске сматра да одлука Уставног суда БиХ којом је као неоснована одбијена апелација Републике Српске у вези са војним објектом "Велики Жеп" код Хан Пијеска показује да је ова институција постала типична политичка сила у БиХ и да стално доноси одлуке против Српске и српског народа.

"Овом одлуком одузима се имовина и територија Републике Српске, која је Дејтонским мировним споразумом у искључивој надлежности Српске, а не било којих заједничких институција БиХ", наводи се у саопштењу.

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ, којима је наложено да војни објекат "Велики Жеп" на Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Пресудама Суда БиХ, које су донесене 2015. и 2016. године Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове обавезана је да укњижи на БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна на Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Републике Српске.