latinica  ћирилица
17/08/2017 |  10:32 ⇒ 10:51 | Аутор: РТРС

Аустрија појачала контроле, војска на граници

Аустрија је почела појачане контроле својих граница, у циљу смањења броја илегалних миграната који долазе у земљу.
Аутрија уводи строгу контролу границе (фото: novi.ba/clanak) -
Аутрија уводи строгу контролу границе (фото: novi.ba/clanak)

Први пут на граници на Бренеру између Тирола и италијанског Јужног Тирола, некадашње аустријске територије, војска помаже пограничној полицији у контролама и борби против илегалних миграната.

На границу на Бренеру прекомандовано је 70 војника, чији је главни задатак да извлачи илегалце из возова.

Контрола на овој међи је појачана иако је, у поређењу са прошлом годином, ухваћено мање илегалних миграната.

До августа ове године полиција је зауставила 4.463 илегалних миграната, а прошле године, у истом периоду било их је још 7.749. Дјеловање пограничне полиције и војске ограничено је на погранични регион, а у фокусу контрола су теретни возови, јер је само у јулу у вагонима пронађено 49 илегалних миграната.

Такође контролишу се и међународни аутобуси, камиони. Тиме се, како је наглашено, жели се упутити порука кријумчарима и зауставити илегална миграција.

У Штајерској, на граници са Словенијом, такође, су појачане контроле, јер иако је балканска рута затворена, групе кријумчара постају све веће. Полиција спроводи ненајављене контроле на мањим путевима, а помаже им војска.

До августа је заустављно око 800 илегалаца, а контролишу се сва возила које користе кријумчари да би превезли илегалце.

У Штајерској полицији помаже око 160 аустријских војника. У Корушкој, на граници са Словенијом И Италијом, такође су покренуте велике контроле у пограничном региону. Полиција контролише све камионе, комбије, а контроле ће се спроводити у близини границе са Италијом И Словенијом.

У Корушкој је, од почетка године, заустављено 1.538 илегалних миграната, већина око мјеста Филах, због чега су прве контроле почеле у овом региону.

И у покрајини Бургенланд која граничи са Мађарском, појачане су контоле возила на уласку, али и "дубље" у земљи.

Извор: Танјуг