latinica  ћирилица
16/08/2017 |  21:57 | Аутор: РТРС

Вишеград домаћин фолклорашима из Европе

У општини Вишеград данас је уприличен пријем за представнике фолклорних друштава из Бугарске, Румуније, Пољске, Грчке, Србије и БиХ, те организаторе Међународног фестивала фолклора "Лицидерско срце".
Вишеград: фолклор - Фото: СРНА
Вишеград: фолклорФото: СРНА

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић захвалио је свима који су истрајали на томе да се ова манифестација много година одржава у Вишеграду.

Он је нагласио да ће општина Вишеград, заједно са грађанима, помоћи да свака сљедећа манифестација буде још боље организована и посјећенија.

Ђуревић је захвалио шефу Представништва Републике Српске у Београду Млађану Цицовићу, те Гордани Пауновић и Митрашину Јовановићу из Удружења грађана "Ера" из Ужица који су несебично помогли ову манифестацију и учинили да Вишеград буде познат у региону и Европи.

Он је истакао значај сарадње са сусједним општинама, а посебно са пограничним.

"Вишеград је погранична општина са Србијом и настојимо да његујемо те односе са градом Ужице. У добрим односима смо и са општинама Вршац, Обреновац, Лазаревац и са свим осталим општинама које су исказале добру вољу за сарадњу", рекао је Ђуревић.

Цицовић је рекао да Представништво Српске у Београду већ шест година активно учествује у организовању ове манифестације која чува од заборава, промовише и афирмише елементарне вриједности народа - културу, традицију и обичаје. "То још можемо допунити оним што радимо на промоцији туризма", додао је Цицовић.

Он је истакао да је Фестивал "Лицидерско срце" највећа дјечија манифестација у југоисточној Европи, те да на сјајан начин промовише културу, традицију и обичаје.

Предсједник Организационог одбора Фестивала Гордана Пауновић рекла је да су учесници посјетили Манастир Добрун и били фасцинирани оним што су видјели.

"Нарочито се радујемо доласку у Андрићград, а наши учесници увек одавде носе лепе утиске", додала је Пауновићева и захвалила Ђуревићу за пријем.

На Тргу Николе Тесле у Андрићграду у току је фестивалски концерт који је окупио око 300 учесника.

У оквиру манифестације, данас је на Тргу палих бораца у Вишеграду одржана фолклорна радионица на којој су чланови дјечијих ансамбала из Грчке, Пољске, Бугарске, Румуније, Србије и БиХ размијенили искуства и једни од других учили фолклорне кораке.

Међународни фестивал фолклора "Лицидерско срце" почео је у понедјељак, 14. августа у Ужицу, а завршава се у петак, 18. августа, у том граду.

Извор: Срна