latinica  ћирилица
16/08/2017 |  21:31 | Аутор: РТРС

Оливер Стоун: Путин је реалан политичар

Славни режисер на филмском фестивалу у Сарајеву говорио о свом "јунаку"; Доналд Трамп удара у ратничке добоше и може изазвати катастрофу

Славни режисер Оливер Стоун прекјуче је, представљајући свој "Интервју с Путином" на Филмском фестивалу у Сарајеву, гдје је овјенчан и признањем за допринос филмској умјетности, појаснио какву причу доноси ово дјело - за које каже да је "врхунац његовог чудног живота америчког филмаша".

- Филм о руском предсједнику је позив на мир, а на екране долази у јеку другог хладног рата, у застрашујућим околностима у којима САД клизе у ситуацију у којој је реакција Русије све вјероватнија, а управо то желе бројни амерички неоконзервативци и демократе, присталице Хилари Клинтон - рекао је троструки оскаровац.

У разговору након четворочасовне пројекције "Интервјуа с Путином", Стоун се дотакао немоћи Трампа и његовог погубног утицаја у многим сегментима унутрашње, али прије свега спољне политике, попут пријетњи војним интервенцијама.

- Трамп тренутно удара у ратничке добоше јер је то популарно, али је нажалост и опасно, не само за Венецуелу или Сјеверну Кореју већ за цијели свијет, пошто једна ствар води ка другој. То може изазвати катастрофу.

Стоун је критиковао највеће америчке медије због њиховог конзервативног и израженог антируског става, а дотакао се и огромног утицаја који на медије и јавност има ЦИА.

Нагласио је да се радећи интервјуе са Путином није ослањао на надмени приступ америчких новинара, већ је руском лидеру приступио као филмаџија. Открио је да Путин врло реалистично сагледава америчког колегу, да је свјестан Трампових личних ограничења, али и тога да Трамп није тај који уистину одређује америчку политику.

Путина је упоредио са прагматичним политичарем типа Бизмарка или Метерниха, док је публика примијетила Путинову ерудицију и бритак интелект.

Извор: Новости