latinica  ћирилица
16/08/2017 |  20:29 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

Ликовно саборовање у част Бранислава Банета Вишта

У Добоју је вечерас свечано отворено прво ликовно саборовање у част прослављеног добојског академског сликара Бранислава Банета Вишта, које ће трајати до петка, 18. августа.
Добој - изложба - Фото: СРНА
Добој - изложбаФото: СРНА

"Бане је, прије свега, био добар умјетник и човјек, а ликовно саборовање је добар начин да се сачува сјећање на његов рад", рекао је новинарима академски сликар Саво Петковић.

Петковић је рекао да је Бане био боем који је живио на свој начин.

Директор Туристичке организације града Добој Владимир Марковић истакао је да ће у наредна три дана ова локална заједница бити у знаку сликарства и умјетника из Добоја и околине.

"Генерално, умјетност је неправедно занемарена и ми покушавамао да одржимо лијепо сјећање на прослављеног академског сликара Вишта, који је један од најпознатијих умјетника на овим просторима. Нећемо дозволити да његова дјела и сјећање на његов лик падну у заборав", нагласио је Марковић.

Он очекује да ово ликовно саборовање постане традиција и да заинтересује млађе нараштаје за сликарство.

Након свечаног отварања приказан је кратки филм о животу и дјелу Вишта.

Гости манифестације били су пјесник Горан Лазовић и глумац Љубивоје Тадић, који ће сутра извести представу "Чујте Срби, чувајте се себе" по тексту Арчибалда Рајса.

Манифестација ће бити завршена у петак, 18. августа, када ће представници "СроАрта" и Акције "Школама у походе" иницијатору ликовног саборовања Јовици Бркићу уручити Велику годишњу награду за допринос у култури и очувању традиције.

Организатори манифестације су Туристичка организација града Добој и Градска управа, уз помоћ ресторана "Грација", гдје се одржава ликовно саборовање.

Извор: СРНА