latinica  ћирилица
16/08/2017 |  18:23 ⇒ 17/08/2017 | 08:50 | Аутор: РТРС

Масовно тровање паса у Теслићу - починилац непознат, грађани огорчени! (ВИДЕО)

Око 15 паса отровано је у протекла два дана у Теслићу. Иако проблем луталица постоји већ годинама, грађани и удружења за заштиту животиња огорчени су оваквим поступком несавјесних појединаца. Системског рјешења још нема, тврде грађани, па је неко, изгледа, одлучио да овај проблем ријеши на своју руку.
Пас - Фото: РТРС
ПасФото: РТРС

Осим луталица, страдали су и кућни љубимци, истичу грађани. Пси, тврде, нису били агресивни нити су кога угрожавали. Вјерују да је храна, коју је могуће видјети на јавним површинама у граду, отрована.

"Реално, ви не можете утицати на то шта ће пас да нађе на улици и поједе, тај отров је постављен на јавне површине што је само по себи кривично дјело", рекао је Динко Матичић из Удружења грађана "Спас шапама".

Ово није први пут да се пси убијају, тврде у овом Удружењу. Појединци већ годинама ватреним оружјем настоје да их се ријеше. Из овог Удружења поручују да ово није само напад на животиње, већ и да угрожава безбједност грађана.

"Није ми јасно како је неко могао тек тако да остави отров на улици. Отров је опасан и по животиње и по људе. Поставити отров у парку гдје се толико дјеце ту игра", истиче Софија Матичић.

У овом Удружењу траже од надлежних да се покрене кривичнио поступак против НН лица јер је ово, како кажу, кривично дјело. У општини Теслић, пак, апелују на грађане да рјешавање проблема паса луталица препусте надлежнима.

"Нико из општинске управе надлежног одјељења, нити хигијеничарска служба не рјешава на овај начин проблем паса луталица. Оштро осуђујемо овај случај", рекао је Вања Пејкановић, шеф Одсјека за односе с јавношћу у Општини Теслић.

Годинама проблем  паса луталица нико не рјешава у Теслићу, а у удружењу "Спас шапама" истичу да би се чиповањем број паса на улицама смањио.

Док се овај проблем системски не крене рјешавати, грађани Теслића су увјерени да ће се овакве ствари, нажалост, и даље дешавати, а одговорни и даље неће бити кажњени.