latinica  ћирилица
16/08/2017 |  18:14 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

БОРС: Обуставити финансирање Института за нестале БиХ (ВИДЕО)

Радом Института за нестала лица БиХ незадовољни су и у Борачкој организацији Републике Српске. Незадовољни су радом именованих Срба у Институту, али и тиме што није успоставољена евиденција несталих лица у Босни и Херцеговини.
једница БОРС-а у Лопарама - Фото: СРНА
једница БОРС-а у ЛопарамаФото: СРНА

Чланови Предсједништва Борачке организације РС огорчени су радом српских представника именованих у рад Института за нестала лица БиХ јер сматрају да су главни кривци што су својим одлукама верификовали све одлуке које иду на штету српских жртава из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Главни проблем је, како кажу, што Институт до сада, иако је имао рок од годину дана, није успоставио евиденцију несталих лица у БиХ.

"То је за нас зло ако дајемо новац у погрешне руке. Начин избора српских представника је катастрофалан, јер међународне комисије бирају представнике Срба да заступају српски народ, а знамо какви су то људи. Борачка организација има податке да у протеклој години ниједан нестали Србин није пронађен", рекао је предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић.

На данашњој сједници Предсједништва Борачке организације разговарано је и о могућностима остваривања пензије за лица која су навршила 65 година живота, али немају 15 година радног стажа. Према евиденцији Фонда ПИО број таквих лица у Српској је 3.486.

"Није логично да се мора поставити некаква минимална граница, поготово што већина од непуних 3.500 сабораца имају дупли радни стаж који није уплаћен за оне који имају мање од 15 година стажа, и то им чини препреку да би могли остварити право на минималну пензију", рекао је Миломир Савчић,предсједник БОРС-а.

"Фонд ПИО Републике Српске примјењује законе и зато треба тражити друга рјешења, ван постојећих, да би се они могли примијенити", рекао је Савчић.

Чланови Предсједништва Борачке организације разговарали су данас и о увођењу Суда части чиме би се у рад ове организације увело више реда и одговорности у раду.