latinica  ћирилица
16/08/2017 |  17:57 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Серија о Алији Изетбеговићу прекрајање историје (ВИДЕО)

Серија о Алији Изетбеговићу, како је виде филмски критичари, наставак је онога што је почето филмом о Готовини - балканског сукоба који се преселио на платно. У прилог томе говори чињеница да је режисер серије Ахмед Имамовић, који је у својим досадашњим остварењима, Србе представљао, практично, као нацисте.
Ахмед Имамовић и Бакир Изебеговић (Фото: vijesti.ba) -
Ахмед Имамовић и Бакир Изебеговић (Фото: vijesti.ba)

Ако би се неко некада позабавио кинематографским аспектом сукоба на Балкану, Go West, филм, у којем су Срби представљени као нацисти и у који је Имамовићева машта смјестила и вагоне којима се Бошњаци транспортују у логоре, био би у врху најконтроверзнијих. Чињеница да за серију није изабран неко од много познатијих бошњачких режисера, попут Даниса Тановића или Јасмиле Жбанић, много говори о серији, кажу критичари.

"Чињеница је да се нико од тих људи који имају већу репутацију, није ухватио те теме, већ то ради Имамовић који није у њиховом рангу. Његов филм Go West је чисти расистички приказ Срба", рекао је режисер Димитрије Војнов.

За Имамовићеву најаву да ће Алију третирати, не као политичара, већ као оца, родитеља и супраника у шаховској партији, Неле Карајлић каже да је исто као говорити о сластичарници а не о колачима, наводећи да је у БиХ, све пропаганда.

"Да правите филм о заштити животне средине, он у БиХ постаје пропаганда. Оно што је јасно јесте да се, кроз причу о Алији Изетбеговићу, вјероватно жели бацити посебно свјетло на историју те несрећне земље које ће сигурно навијати за ону страну која се не поклапа са мојим мишљењем", истиче Карајлић.

Историчар, Мухарем Баздуљ, каже да је познат однос предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и покојног Алије Изетбеговића који му је на самрти рекао да му је Босну оставио у аманет, те да очекује да ће Турци кроз серију испунити дневнополитичка очекивања.

Димитрије Војнов очекује и неку врсту прекрајања историје с обзиром на то да ће се серија бавити Изетбеговићем и прије рата у БиХ.

"Мислим да је идеја да се овим филмом прикаже један континуитет те борбе и да се заправо покаже како је положај Изетбеговића у друштву, као и положај народа био такав да је та вишедеценијска борба на крају резултирала настајањем државе", каже Војнов.

Биографија човјека који је два пута робијао и имао значајну улогу у распаду Југославије, итекако је занимљива. Али ако је судити по досадашњој бошњачкој кинематографији, и серија о Алији биће дио политичко - пропагандног програма.