latinica  ћирилица
16/08/2017 |  17:53 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Савчић: Уставни суд БиХ доводи Српску у ситуацију да брани оно што је њено

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да Уставни суд БиХ, одлуком да одбије апелацију Републике Српске у вези са војним објектом "Велики Жеп" код Хан Пијеска, неће омогућити ништа посебно Оружаним снагама БиХ, већ је ријеч о инату да се Српска на сваки начин доведе у ситуацију да брани оно што је њено.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

- Имовина Републике Српске ни на који начин не омета функционалну способност Оружаних снага БиХ. Они могу да користе ту имовину, нико им неће сметати да обављају своје редовне и било које друге послове. Просто је ријеч о инату - да бранимо нешто што нема потребе да нам узимају - рекао је Савчић.

Он је навео да нема потребе да се на овакав начин рјешева питање такозване перспективне имовине.

- То је један стуб на "Великом Жепу"! Па треба ли поново да се тучемо за "Велики Жеп" као што смо се тукли у августу 1992. године?! Дакле, апсолутно не оспоравамо Оружаним снагама БиХ да користе онај дио имовине Српске који им је неопходан за обављање њихових послова - истакао је Савчић.

Он је нагласио да је БиХ далеко од одлуке да ли ће приступити НАТО и да се то вјероватно неће догодити.

- Став БОРС-а је јасан - НАТО је далеко. Моје мишљење је да од чланства Срба у НАТО пакту нема ништа. Ми смо кроз историју често били приморани да будемо у функцији некаквих туђина, почевши од наших дјечака који су као јаничари одвођени у Турску, до службе у Аустроугарској. Нећемо више и нема потребе! За кога да служимо? - пита Савчић.

Говорећи о новом приједлогу нацрта закона о правима посланика првог сазива Народне скупштине Републике Српске, чија израда је најављена, Савчић је истакао да ће му се БОРС супротставити уколико буде прављен на истом принципу као стари приједлог који је предвиђао да права посланика буду екстремно већа од борачких.

- Ово је отворено питање и најављено ми је да ћемо половином септембра разговарати о томе. Видјећемо шта буде на дневном реду и тада ћемо моћи конкретно да се изјаснимо. Сада не бих могао да будем изричит о томе, јер не знам какав је садржај новог приједлога - рекао је Савчић.

Он је подсјетио да је након повлачења нацрта закона о правима посланика првог сазива Народне скупштине Српске став БОРС-а био да нема ништа против да се изједначе права по основу учешћа у рату, што је у доброј мјери учињено.

- На примјер, прима се накнада одликованом борцу, али посланик не може да прима борачки додатак због тога што није учествовао у борби. Велики број бораца би тиме био оштећен, јер ако дате некоме неко право које није стекао, онда се то право не може ни признати - рекао је Савчић.

Извор: СРНА