latinica  ћирилица
16/08/2017 |  17:43 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Уштеде или додатни трошкови- без договора о новом Правилнику ЖРС (ВИДЕО)

Нови правилник о раду Жељезница Српске могао би бити усвојен већ наредне седмице, ако се постигне сагласност свих заинтересованих. Док предлагач, односно Управа, тврди да правилник, упркос повећању појединих плата функционера, доноси милионске уштеде, синдикати у то не вјерују.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Новим правилником смањује се број сектора и директора и укида радно мјесто замјеника директора, али они који остану да раде имаће више посла, па ће им и плате бити повећане, образлажу Управи негодовање синдиката на најаве да ће плате појединих руководилаца бити повећане и по неколико стотина марака. Док у управи тврде да то доноси уштеде око 30 одсто, синдикати тврде супротно.

"Нови правилник, колико сам упознат, прави нама уштеду скоро пет милиона КМ, а када су у питању руководећи кадрови, констатовали смо да су плате биле око 150.000, док су сада су око 88.000 КМ", твди Ратко Ђуричић, предсједник Надзорног одбора ЖРС.

"Један од основних разлога управе кад иде на систематизацију да треба да се смањи новчана маса. Ми смо дошли у ситуацију да критикујемо правилник о раду који повећава управљачкој структури коефицијенте, плате, што аутмоматски повећава новчану масу", рекао је Горан Чамџић, из Самосталноги синдиката одржавања шинских возила.

Генерални директор каже да синдикати нису добро израчунали. Његова рачуница каже да ће новом систематизацијом и правилником о раду трошак за плату, порезе и доприносе мјесечно бити мањи за око 650.000. Годишње то износи 7,5 милиона у бруто износу, у шта синдикалци мало вјерују.

Није им по вољи ни систематизација. Жале се да Управа неће да им врати укинута радна мјеста, као што су бравари, вариоци, чистачице. Бојан Шумар из Приједора не брине због тога, већ што са мјеста машиновође на маневри никако да стигне до машиновође на електро локомотиви. Незадовољан, одлучио се за штрајк глађу.

"Тражим да ми одобре полагање за управљањем 441 локомотиве и да ми омогуће да добијем рјешење машиновође отворене пруге", каже Шумар.

С друге странем директор Савановић истиче да у ЖРС има вишка, а не мањка машиновођа.
"Ми нисмо никада имали мањак машиновођа, то је једини разлог што Шумар није распоређен за полагање за машиновођу на локомотиви"

На најаву повећања плата појединим функционерима прошле седмице предјседница Владе Жељка Цвијановић одлучно је рекла не. У Управи Жељезница кажу да је то посљедица изјава синдиката и да им је намјера да јој детаљно појасне како ће повећањем плата доћи до уштеда.