latinica  ћирилица
16/08/2017 |  17:25 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Дачић у СБ УН: Ако нећете разговор, не зовите Србију

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић позвао је чланице Савјета безбједности УН да не релативизују питање неспровођења Бриселског споразума тврдњом да су за то све стране криве.
Савјет безбједности УН (Фото: Sputnik/Dmitry Astakho) -
Савјет безбједности УН (Фото: Sputnik/Dmitry Astakho)

- Боље да се каже "Нећемо да реализујемо Бриселски споразум" и у том смислу очекујем и ваше објективно сагледавање стања, а не релативизацију - рекао је Дачић.

Како је навео, он је прије четири године потписао тај споразум са Хашимом Тачијем, а прошло је превише да би стајали било какви аргументи за неиспуњавање преузетих обавеза.

- Ја сам потписао тај споразум и знам да увијек има милион разлога за избјегавање испуњавања преузетих обавеза, али четири године су предуг период да постоје чврсти аргументи за то. Србија ће испунити све што је потписано, ми смо га зато и потписали - рекао је Дачић у обраћању.

Дачић је у говору на сједници СБ УН о извјештају генералног секретара УН о раду УНМИК-а и ситуацији на Косову рекао и да ће Београд наставити да конструктивно и одговорно учествује у дијалогу, али да са стране Приштине наилази на континуирану опструкцију и изостанак политичке воље за постизање истинског напретка на плану нормализације односа.

Дачић је позвао СБ УН, али и ЕУ и међународну заједницу да изврши притисак на Приштину како би се формирала ЗСО.

- Спречавање формирања "војске Косова" јасно је показало да Приштина и те како може да прихвати сугестије међународне заједнице - рекао је Дачић.

Говорећи о Србима несталим, убијеним и протјераним са територије КиМ, Дачић је упитао зашто се о њима више не говори у извјештајима СБ УН и да ли се на тај начин легитимизује та чињеница.

- Да ли то значи да се овдје мисли да историја почиње од тренутка једнострано проглашене независности Косова? - упитао је Дачић.

Како је рекао, Србија је за трајно рјешење.

- До њега можемо доћи само уважавањем легитимних интереса и Срба и Албанаца. То да неко дође и каже "Ово је нова држава", а да не пита ништа државу у којој је, јесте нешто што, ако се установи као међународно право, може разбити сваку од наших земаља - рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да представници Приштине на сједници нису Косовари, већ Албанци.

- Овдје није ријеч о праву народа на самоопредјељење. Колегиница Читаку није Косоварка, него Албанка. Она има своју државу, то је Албанија. Ријеч је о националној мањини која живјела на територији Србије и Југославије, која је створила нову државу. Ми желимо и о томе да разговарамо, али ако немате о чему са нама да разговарате, слободно радите шта хоћете, али немојте да зовете Србију - рекао је Дачић.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш оцијенио је у новом извјештају да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима, упозоривши да нема довољно напретка, укључујући и Заједницу српских општина, и позвао обје стране да оживе процес.

У Извјештају о активностима УНМИК-а и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула наводи се да у том периоду није постигнут напредак у примјени постојећих споразума о успостављању ЗСО, ни када је ријеч о интеграцији правосуђа.

- Охрабрујем приврженост начелу да се несугласице морају рјешавати искључиво мирним средствима - навео је Гутереш у тромјесечном извјештају који ће бити разматран на сједници СБ УН у Њујорку.

Танин-Гутерес: Наставити дијалог што прије

Шеф УНМИК-а Захир Танин поздравио је иницијативу предсједника Србије Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову и Метохији и истакао да би што прије требало да буду настављени разговори Београда и Приштине, коју позвао на озбиљност и одговорност.

Танин је, представљајући путем видео-линка на сједници Савјета безбједноси УН најновији тромјесечни извјештај о раду Унмика и ситуацији на Космету, оцијенио да Вучићева иницијатива представља "важан развој ситуације у региону".

- Постизање фер, тешких и често болних компромиса изискује снажно лидерство са свих страна - истакао је он, напоменувши да су мир и стабилност у региону повезани са миром и стабилношћу на Косову и нормализацијом односа Београда и Приштине.

Танин је оцијенио да је напредак у дијалогу Београда и Приштине успорен политичким процесима и једне и друге стране, али и дјелимичном примјеном до сада постигнутих споразума.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес оцијенио је у најновијем извјештају да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима, упозоривши да нема довољно напретка, укључујући и формирање заједницу српских општина, и позвао обје стране да оживе процес.

У извјештају о активностима УНМИК-а и ситуацији на Косову од 16. априла до 15. јула наводи се да у том периоду није постигнут напредак у примјени постојећих споразума о успостављању заједнице српских општина, ни када је ријеч о интеграцији правосуђа.

Русија: Косовски пројекат наставља да пропада

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја рекао је да "косовски пројекат наставља да пропада" и да Приштина потпуно некажњено наставља да не испуњава договоре из Брисела. Он је на сједници Савјета безбједности УН о Косову и Метохији рекао да Русија у садашњим околностима не види основу за смањење обима Унмика.

- Многе делегације представљале су нам данас дивну слику са Косова, али то се не подудара са нашим виђењем ситуације. Косовски пројекат и даље паказује своју неодрживост - навео је Небензја.

Он је истакао да Унмик остаје значајан инструмент за међународно праћење ситуације на Космету.

Небензја је позвао међународну заједницу да обезбиједи поштовање Срба на Косову који су изложени нападима на њихн и њихову имовину.

Он је рекао да ни два мјесеца од избора на Косову институције још нису почеле нормално да функционишу, нити је остварен ни најмањи напредак по питању формирања заједнице српских општин.

Представник Кине Ву Хаитао оцијенио је да Савјет безбједности УН треба да остане посвећен ситуацији на Косову и задржи посредничку улогу, истакавши да "не треба понављати грешке из историје".

Он је изразио подршку што скоријем наставку дијалога Београда и Приштине и примјени договореног уз изградњу узајамног повјерења, те позвао и на уздржавање од акција које би могле довести до тензија.

Представници западних земаља, сталних чланица Савјета безбједности УН, позвали су да се прориједе сједнице овог тијела посвећене ситуацији на Космету, као и да се размотри смањење обима и, на крају, укидање Унмика, чему су се, осим Србије, оштро успротивиле Русија и Кина.

Већина амбасадора земаља чланица Савјета безбједности УН је, током дебате на сједници о Косову, позвала на брзо формирање нове владе самопроглашеног Косова, али и на обнову бриселског дијалога и наставак нормализације односа Београда и Приштине.

Представник САД Мишел Сајсон позвала је све државе које нису признале самопроглашено Косово да то учине и да подрже његово чланство у међународним организацијама, укључујући УН и Интерпол, чему су се придружили и представници Француске, Велике Британије и Јапана.

Она је оцијенила да је Унмик изгубио разлог постојања и затражила да се та мисија постепено смањи и на крају укине, а да се представљање извјештаја и сједнице посвећене њеном раду одржавају на шест, умјесто на три мјесеца.

Извор: Б92, СРНА