latinica  ћирилица
16/08/2017 |  16:56 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

"Сви ће се изненадити када виде колико је инвеститора спремно да улаже у Требиње"

Сви у Требињу, али и у региону, изненадиће се кад виде колико је инвеститора спремно да улаже у наш град и да заједно са Градском управом и институцијама Републике Српске од Требиња стварају лидера у привредном, инфраструктурном, туристичком, културном, здравственом и спортском смислу, рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић.
Лука Петровић - Фото: СРНА
Лука ПетровићФото: СРНА

Петровић је истакао да ће у средњорочни план инвестиција, чији ће се нацрт сутра наћи пред одборницима локалне скупштине, бити уврштени сви важни пројекти који су вриједни више од 50.000 КМ.

- Само за петогодишњи период - до 2022. године, колико предвиђа овај план, Требиње ће напредовати у сваком смислу, са циљем да реална радна мјеста буду основа развоја и да већ једном државни сектор не буде преокупација наших суграђана за њихово запослење - каже Петровић.

За успјешну реализацију плана потребно је доста рада и јединства, јасан је Петровић, наводећи да су у изради овог документа саслушали мишљења великог броја стручњака не само из Републике Српске, већ из региона, па и Европе и свијета.

Каже да је све то допринијело да Требиње напокон добије овај важан документ, којим ће се поставити јасни циљеви будућег развоја града и онога што треба да се уради у наведеном периоду.

- Предвиђен је велики број важних пројеката, који многима сада изгледају као лијепе жеље или плод нечије маште – каже Петровић, али поручује да ће ускоро бити видљиво да то нису лијепе жеље ни плод нечије маште, већ јасан циљ да Требиње напокон крене напријед и постане регионални лидер.

- Зато нам је битан овај план. Неки ће рећи "Па то је само план". Јесте, то је план који ћемо остварити и за пет година изаћи пред грађане и рећи шта смо реализовали - каже градоначелник Требиња, додајући да све инвестиције у Требињу имају подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић.

Предвиђено је да се током једне године улаже око 26 милиона КМ, како би се средњорочни план инвестиција реализовао у цијелости. Зато већ сада, појашњава Петровић, сви наредни буџети ће бити инвестициони, а неће се више догађати да буду потрошачки како је то било у протеклом периоду.

- Ово је вријеме инвестиција, вријеме када мијењамо Требиње за боље наше дјеце. Градимо и радимо да се покољења враћају и од свог рада живе. То је наш циљ и заједно ћемо га остварити - оцјењује Петровић.

Петровић истиче да нема времена за губљење, јер су четири године потрошене за свађу, препирања и негативне конотације које су се свакодневно слале из Требиња, док су инвестиције биле минималне.

Он наводи да ће грађани већ идуће године "судити" раде ли добро или не, истичући да он и његов тим свакодневно добијају ријечи подршке и приједлоге како да Требиње постане боље мјесто за живот.

- Немојте мислити да ми не расправљамо о свим идејама које грађани упуте. О сваком расправљамо и договорамо се. Велики број пројеката у средњорочном плану је дошао од наших суграђана, али и пријатеља нашег града - поручио је Петровић.

План предвиђа укупна улагања од око 129 милиона КМ. Поред Градске управе, предвиђена су значајна улагања јавних предузећа попут Хидроелектрана на Требишњици, Електропривреде Републике Српске, Путева, Водовода, Комуналног, Електрохерцеговине, Вода Српске...

Очекује се и неколико великих донација. Ипак, за остваривање плана биће потребна и одређена кредитна средства која ће обезбиједити Град, али ће се, за разлику од ранијих година, она искључиво улагати у нове инвестиције.

За улагања у Требиње заинтересовано је више инвеститора из неколико држава Европе и свијета.

Извор: trebinjelive.info