latinica  ћирилица
16/08/2017 |  15:20 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Приједор: Приноси кукуруза преполовљени (ВИДЕО)

Суша је узела данак и на подручју приједорске регије. Приноси кукуруза су преполовљени, а код појединих пољопривредника штета је и до 70 одсто.
Штете на кукурузу - Фото: РТРС
Штете на кукурузуФото: РТРС

Породица Луч засадила је кукуруз на четири и по хектара. Због суше приноси ће, кажу, бити преполовљени.

- Највећи ће проблем бити храна за стоку. Ја се борим, и имам доста хране, али иначе ће бити проблем исхранити стоку ове године и мени и другима,  истиче Мишо Луч, пољопривредник из Приједора.

На удару суше нашле су се све општине приједорске регије. Штета на усјевима кукуруза је од 30 до 70 одсто. Ни град Приједор није изузетак.

- Предвиђа се да ће род кукуруза бити умањен за 40 до 70 одсто зависно од терена или типа земљишта на којима је засијана, а према подацима којима располаже Одјељење за пољопривреду, каже Раде Росић, начелник Одјељења за привреду града Приједора.

Министарство пољопривреде ићи ће са конкретним мјерама. Александар Мацановић, службеник за односе са јавношћу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, наводи да је ријеч о ослобађању закупаца и концесионара пољопривредних земљишта Српске и закупаца пољопривредног земљишта локалних заједница, те ослобађање 50 одсто обавезе плаћања закупнина, односно концесионих накнада за период 2017/2018. године.

- Једна од предложениох мјера је и финансирање трошкова плаћања узорака сточне хране на токсине, додаје Мацановић.

На подручју приједорске регије засијано је више од 8.700 хектара кукуруза.