latinica  ћирилица
16/08/2017 |  15:18 | Аутор: РТРС

Измијењена оптужница против Лијановића и Шакића

Кантонално тужилаштво у Тузли измијенило је оптужницу која Јерка Иванковића Лијановића и Стипу Шакића терети за злоупотребу положаја приликом исплата подстицаја.

Тужиоци Далибор Бингас и Анела Гарчевић појаснили су да се измјенама не уводе нова кривична дјела, али су јасније описани детаљи у вези са давањем новца од подстицаја, на основу исказа свједока, преноси Бирн.

Тужиоци су рекли да је у једном од случајева некадашњи савјетник Лијановића Суад Чамџић контактирао власника фирме "Воћар пирамида" из Високог Сулејмана Селимовића, да би, након што је пристао дати пола новца, Лијановић потписао налог да се тој фирми исплати подстицај од 127.730 КМ, а након чега је Селимовић Чамџићу у ресторану "Кулин двор" у Семизовцу, лично у готовини исплатио 63.865 КМ.

У измјењеној оптужници је наведено да су посредници, који су узимали новац, задржавали 10 одсто, док је остатак ишао Лијановићу.

Оптужени су рекли да су схватили измјене, те да ће се о њима изјаснити на наредном рочишту.

Иванковић Лијановић је оптужен заједно са некадашњим савјетником Шакићем за злоупотребу положаја и овлаштења у вези са незаконитостима приликом додјеле подстицаја пољопривредницима на подручју Тузле и Федерације БиХ у периоду од 2011. до краја 2014. године.

У овом предмету били су оптужени и некадашњи заступник у Скупштини Тузланског кантона Мерсед Шерифовић и бивши савјетник Суад Чамџић, али су они након потписивања споразума о признању кривице осуђени на по двије и по године затвора.

У оптужници се наводи да су Лијановићеви помагачи обавјештавали привреднике, који имају право на додјелу подстицаја, када ће бити расписани јавни позиви, а потом су они гарантовали добијање новца уколико се привредници обавежу да ће половину вратити сарадницима Лијановића.

Наставак суђења заказан је за 14. септембар.

Извор: СРНА