latinica  ћирилица
16/08/2017 |  15:13 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

У току реконструкција болнице у Требињу (ВИДЕО)

У току је реконструкција зграде Болинце у Требињу. Кроз пројекат енергетске ефикасности реконструише се фасада, систем гријања и хлађења и кровна конструкција. Вриједност радова је око 1,4 милиона марака.
Реконструкција болнице у Требињу - Фото: РТРС
Реконструкција болнице у ТребињуФото: РТРС

Пацијенте и запослене у Болници Требиње више неће бринути ни високе љетне, нити ниске температуре у зимским мјесецима. Након реконструкције фасаде, свих отвора и уградње савременог система гријање-хлађење, имаће много боље услове за боравак и рад у овој установи.

Васо Мијановић, директор болнице истиче да је најбитнији комфор пацијената.

"Имали смо великих проблема. Зграда датира из 1964. и ово је њена прва реконструкција. Више неће бити проблема са гријањем и халђењем установе, а ефекти ће се осјетити на уштеди електричне енергије коју трошимо", каже Мијановић.

Обновом је обухваћено око 5.300 метара квадратних површине, а планирано је да се на реконструисаној кровној конструкцији поставе соларни панели. Радови би требало да буду завршени до 1. децембра.

Бранко  Дангубић, представник извођача радоваа, каже да реконструкција тече по динамичком плану и да ће предвиђени рок бити испоштован.

"Усклађујемо се са високим температурама ваздуха, радове почињемо рано ујутро, не реметимо пацијенте и нормалан рад болнице. Стићи ће се све како је планирано и надамо се неће бити кашњења“, каже Дангубић.

Реконструкција у складу са прописима енергетске ефикасности омогућиће значајне уштеде електричне енергије. Утрошак би се могао смањити за 40 одсто.

Укупна вриједност радова је око 1, 47 милиона марака од чега Град Требиње, који је препозано значај овог пројекта, учествује са 280.000 марака.

Пројекат енергетске ефикасности реализује Министарство просторног уређења, грађевинарства и екологије РС. У Требињу су, осим зграде болнице, овим пројектом обухваћене и зграде Факултета за производњу и менаџмент, Студенстког центра и Ликовне академије.