latinica  ћирилица
16/08/2017 |  14:07 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Далај Лама: Сједиште НАТО пребаците у Москву ради смањења тензија

Тибетански духовни вођа Далај Лама изнио је приједлог да сједиште НАТО буде премјештено у Москву како би се смањиле тензије на релацији НАТО-Русија.
Далај лама (фото: www.jswatch.com) -
Далај лама (фото: www.jswatch.com)

- У руском менталитету, НАТО је симбол непријатељства. И раније сам поменуо идеју која је можда само празан сан, али ако би се сједиште Алијансе пребацило у Москву, то би олабавило психолошки притисак, а у Русима и Американцима би се родило осјећање да су сада заједно - рекао је Далај Лама у интервјуу за руски лист Комерсант.

Упитан да предложи мјере за борбу против исламског тероризма, Далај Лама је рекао да је могућ дијалог са муслиманима, укључујући терористима.

- Срж проблема је политика западних земаља, а на првом мјесту политика САД током ирачке кризе. У више наврата сам рекао западним лидерима да ће, ако користе силу за рјешавање тог питања, имати на стотине Бин Ладена у року од десет година - истиче тибетански духовни вођа.

Чињеница да су Американци користили војну силу током ирачке кризе је, како оцјењује, имала огроман негативни ефекат на развој ситуације у читавом свијету и на окретање више милиона људи у муслиманском свијету против САД.

- Из бескрајног круга насиља се једино може изаћи кроз дијалог - поручио је он, додајући да је потребно стрпљење.

Говорећи о приливу избјеглица из арапских земаља у Европу, Далај Лама је рекао да их не треба посматрати као сталне грађане Европе.

- Европа мора постати привремено уточиште за њих, а истовремено, њиховој дјеци и младим људима се мора омогућити прилика да стекну образовање. Ипак, кључни фокус мора бити на постизању мира у њиховим домовинама како би се ове избјеглице могле вратити у своје домове - изјавио је он.

Извор: Танјуг