latinica  ћирилица
16/08/2017 |  11:46 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Суша угрозла и сточни фонд (ВИДЕО)

Овогодишња суша ће узети данак и на тржишту меса које ће бити скупље већ крајем године. Сточаре брине недостатак хране која ће угрозити сточни фонд.
Силажа - Фото: РТРС
СилажаФото: РТРС

Пољопривредници покушавају да спасу шта се спасити може. Осушени кукуруз завршиће у силажи лошијег квалитета у којој нема довољно угљених хидрата. За бербу остаје само дио кукуруза, па ће амбари остати полупразни. Неки фармери већ размишљају да смање број грла.

Фармер Милан Чобић каже да су присиљени да смање сточни фонд, у односу на прошлу годину када су повећали број грла у стајама.

Истовремено, произвођаче млијека море и друге бриге.

Милисав Дубајић, из Амајлија, каже да се прибојавају афлатоксина у млијеку, јер је храна за стоку лошијег квалитет.

Кукуруз чији је принос троструко мањи него лани силирају и на Пољопривредном добру Семберија. Хране за 700 грла стоке биће само за пола године. Штета на њивама индиректно ће се одразити и на производњу млијека која је због високих температура већ умањена за 20 одсто.

Директор ПД Семберија Стеван Трифковић позвао је откупљиваче и мљекаре да сагледају ситауцију у којој су се нашли произвођачи млијека јер су повећани трошкови у производњи, те да им помогну повећањем откупне цијене млијека како би барем успјели да покрију трошкове.

Због поскупљења сточне хране и узгајивачи свиња су присиљени да смање број свиња на својим фармама.

Слободан Петрић, члан Удружења узгајивача свиња, каже да неће бити економски оправдано да купују храну која ће бити скупља за 30 одсто. Упозорава да ће доћи до велике распродаје, поготово матичних јата крмача, што ће се одразити на наредне двије-три године производње, а то се не може лако обновити.

Процјене су да је укупан обим биљне производње смањен са 1,6 на 1,2 милиона тона. Осим убрзане исплате подстицаја и обезбјеђивања додатних средстава, изражен је и програм појачане контроле микотоксина који ће финансирати Влада.

Ресорни министар Стево Мирјанић рекао је да ће с обзиром на број фарми, прије свега, у производњи млијека, али и това јунади и свиња, бити потребно превентивно дјеловати да не би дошло до нежељених посљедица када је ријеч о квалитету хране и исхрани животиња.

Убрзана исплата подстицаја је инфузија за пољопривреднике, који за силирање кукуруза дневно потроше и до 300 литара нафте. Додатних десет милиона помоћи ће рјешавању акутних проблема у пољопривреди, али једино заштита домаће производње која се мора системски рјешавати на нивоу БиХ, значи и дугорочну перспективу за ову дјелатност.