latinica  ћирилица
16/08/2017 |  08:48 ⇒ 17/08/2017 | 07:54 | Аутор: РТРС

Милиновић: РТРС подржава идеју о снимању филма о Радовану Караџићу (ВИДЕО)

Радио-телевизија Републике Српске радо ће стати иза идеје о снимању играног филма о Радовану Караџићу, рекао је за "Новости" генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић. Идеју о снимању филма о првом предсједнику Српске подржала је и Караџићева породица, али и грађани.
Драшко Милиновић - Фото: РТРС
Драшко МилиновићФото: РТРС

Радио-телевизија Републике Српске радо ће стати иза идеје о снимању филма о Радовану Караџићу, рекао је то за “Вечерње новости” генерални директор наше куће Драшко Милиновић и поручио да је РТРС спреман да се упусти у реализацију оваквог пројекта.

"То је веома озбиљан посао који би захтијевао јаку продукцију, вријеме, квалитетан сценарио и режију, без којих нема ниједног филма. Уколико би се направио добар сценарио и сложиле све коцкице, РТРС је спреман да продукционо, технички и технолошки стане иза тога са својим капацитетима", нагласио је Милиновић.

Идеју  о снимању филма подржавају Караџићева кћерка, Соња Јовичевић Караџић, и његов адвокат, Горан Петронијевић. Сматрају да је филм требало снимити и раније. Иако је идеја заживјела у вријеме када је турска продукција кренула снимање серије о Алији Изебеговићу, његови ближњи поручу да се Караџић и Изетбеговић никада се смију поредити.

"Мислим да бисмо то требали да урадимо свакако себе ради и будућих генерација, ради историје, правде, доказивања истине о нама, о Радовану и настанку Републике Српске и свима који су се борили за Српску и дали животе”, истакла је Соња Караџић Јовичевић.

"Доктор Радован Караџић је историјска личност, и по свом животу и поготово у оном ратном и послијератном времену као и овом хашком. Он је стварно једна велика и неицрпна инспирација за некога ко би хтио да напише један добар сценарио”, додао је Петронијевић.

Овакву идеју подржавају и грађани Српске, уз поруку да би се права истина о настанку Српске требало да прикаже и на овај начин. Наглашавају да, ако се може снимати серија о Алији Изетбеговићу, било би поштено да се сними и о Радовану Караџићу.

Сигурни су да ће, ако дође до реализације идеје, Радован Караџић бити приказан као позитивна историјска личност, која заслужује да се на филмском платну прикажу живот, рад и одлуке које је доносио у најтежим околностима по српски народ.