latinica  ћирилица
14/08/2017 |  15:38 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Муке по амброзији (ВИДЕО)

Због појачаног цвјетања амброзије средином августа у бијељинском Дому здравља више је и пацијената са симптомима алергије. Свакодневно се, само у Бијељини, љекарима јави пет-шест пацијената које мучи алергија. Амброзија је један од најопаснијих алергена, а упркос свим акцијама еколога и комуналне полиције, тешко се уништава.
Амброзија - Фото: РТРС
АмброзијаФото: РТРС

Анкица Стевановић већ осам година муку мучи са алергијом на амброзију. Упркос лијековима, стање се каже погоршава.

- Алергија се највише манифестује кроз натечене, црвене очи, цурење носа, те јако гушење. Дешава се чак да морам на хитну, на инјекције, због отечених гласних жица - каже Анкица.

Амброзија је један од најјачих алергена, а само 20 поленских честица у кубном метру ваздуха довољно је да изазове тешке алергије, што је три пута мање од броја честица других поленских биљака. Здравствене тегобе имају многи грађани.

У Дому здравља у Бијељини кажу да је број пацијената са симптомима алергије на амброзију у порасту. Симптоми су слични грипу, али без температуре, и јављају се сезонски. Постоје лијекови, као и савјети за обољеле.

- Обољелима се савјетује избјегавање боравка на отвореном у раним јутарњим и пријеподневним часовима, а провјетравање прострија треба да се обавља у послијеподневним часовима - поручује др Александра Мијатовић.

Неуништавање амброзије у двориштима и на јавним површинама које контролише Комунална полиција и пољопривредна инспекција, кажњиво је по Правилнику о комуналном реду.