latinica  ћирилица
12/08/2017 |  17:37 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Производња заборављеног поврћа хрена, прилика за дубичке повртаре (ВИДЕО)

Производња помало заборављеног поврћа – хрена, могла би постати шанса за многе пољопривредне произвођаче у Српској. Истраживања су показала да је све већа потреба за овим поврћем на домаћем и иностраном тржишту. Управо због тога, на подручју Приједорске регије реном су засијана прва огледна поља, што је отворило прилику за развој и запошљавање.
Производња хрена - Фото: РТРС
Производња хренаФото: РТРС

Милан Додик из Козарске Дубице један је од првих произвођача хрена на овим просторима. Крајем априла ову пољопривредну културу посијао је на површини од око пола хектара. Иако ће се прави резултати показати крајем окотбра, Милан тврди да је већ сада јасно да би производња рена могла бити уносан посао.Наруку иде и плодна поткозарска земља.

"Ако узмемо у обзир садашњу величину хрена, која ће се повећати 3-4 пута, можда и више, узгој хрена се већ сада исплатио", каже Додик.

А да је квалитет пресудан, а потребе на тржишту Европске уније све веће, потврђује и одлука њемачких откупљивача да поред корнишона откуп прошире и на хрен. Велику корист имали би домаћи пољопривредници, посебно они са искуством.

Бошко Чопрка из предузећа „Карл Кине“ истиче да њухови кооперанти могу да искористе прилику да поред корнишона посаде и хрен и на тај начин употпуне вријеме и буџет.

Шансу за развој виде и у општини Козарска Дубица. Плодна Дубичка раван, одавно је позната по квалитету узгојених култура.

Мирослав Тица, начелник Одсјека за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, општине Козарска Дубица истиче да је ово нова прилика за пољопривредне произвођаче овог краја за проширење пољопривредне производње.

У огледну производњу хрена за њемачко тржиште тренутно је укључено десетак пољопривредника, који ово поврће узгајају на површини од око пет хектара. Процјене су да би овогодишњи принос по хектару могао да буде и до 20 тона, са повољном откупном цијеном.

На иностраном тржишту хрен је изузетно цијењен због љековитих особина.