latinica  ћирилица
12/08/2017 |  17:27 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

У Термоелектрани Угљевик у току капитални ремонт (ВИДЕО)

У Термоелектрани Угљевик у току је капитални ремонт, који ће трајати до краја септембра и ради се први пут након 2010. године. Термоелектрана је у овом периоду велико градилиште у којем је поред радника предузећа, ангажовано и око петсто радника из 30 – так предузећа из земље и иностранства.
РИТЕ Угљевик - ремонт - Фото: РТРС
РИТЕ Угљевик - ремонтФото: РТРС

Вриједност реконструкције електрофилтерског постројења је 9,5 милиона евра, а раде се и обимни инвестициони захвати на котловском постројењу, ремонт генератора након седам година и други послови капиталног ремонта вриједносто око 40 милиона марака.

Милутин Тасовац, извршни директор за производњу електричне енергије и развој термоелектране у РиТе Угљевик истиче да ће еколошки и техничко -технолошки бенефити које ће добити капиталним ремонтом бити велики – смањиће се емисија димних гасова испод 50 милиграма, створити услови за рад постројења за одсумправање који ће бити завршен до краја 2019. године

Након вишегодишњих припрема и планирања, капитални ремонт се одвија успјешно, а финансира властитим средставима РиТЕ Углејвик.

"Ремонт је почео 1. јула, сада смо на половини посла. Радови иду по плану што се тиче замјене електрофилтера и ремонта генератора, замјене међупрегријача паре са повећаном огревном површином, а вриједност ових послова је 5,4 милиона марака", рекао је Драган Миљановић руководилац РЈ Термоелектрана РиТЕ Угљевик.

У овогодишњем капиталном ремонту је, поред реконструкције електрофилтера  предвиђен велики обим инвестиционих захвата на котловском постројењу, генератору, турбини и другим врло сложеним пословима. Уз запослене раднике термолактране, на ремонту је ангажовано још 30-так предузећа.

"Поред фирми из БиХ и региона, на капиталном ремонту генератора ради фирма из Пољске која је јуче ротор генератора одвезла на балансирање у Пољску", истакао је Жарко Новаковић, Жарко Новаковић технички руководилац РЈ Трмоелктрана.

Пуни позитивни ефекат ових захвата ће се показати у наредним годинама, а угљевичка ТЕ ће међу првима у региону испунити свјетске еколошке стандарде у производњи електричне енергије.