latinica  ћирилица
12/08/2017 |  16:31 ⇒ 13/08/2017 | 14:20 | Аутор: РТРС

Царински рат завршен, регион поздравља, хрватски пољопривредници негодују (ВИДЕО)

Царински сукоб држава региона и Хрватске и званично је завршен. Таксе за увоз воћа и поврћа, које је Хрватска 14. јула повећала 22 пута, враћене су на стару цијену. Тако су повучене и контрамере Србије од 4. августа. Регион поздравља овај потез, али пољопривредници у Хрватској негодују. Они и даље траже строжу контролу производа и хитан састанак са премијером Андрејом Пленковићем.
Камиони - Фото: РТРС
КамиониФото: РТРС

Нови правилник и старе таксе на граничним прелазима са Хрватском примјењују се од поноћи, а извозници поново плаћају 12, уместо 270 евра. Извоз воћа и поврћа претходних дана је стао због виших тарифа. Процењују се губици.

"Анкетираћемо 160 извозника из Србије да би видјели да ли је било штете. Сами извозници могу да покрену поступак против Хрватске пред редовним судовима, јер држава ту не може ништа да предузме", рекао је Расим Љајић, потпредсједник Владе Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

Хрватски министар пољопривреде Томислав Толушић изјавио је да га нико није натјерао да промијени спорни правилник.

"Правилник је изазвао бурна реаговања у околним земљама које, нажалост, нисмо контактирали кад смо доносили правилник и ту смо можда направили грешку. У наредним мјесецима ћемо, у сарадњи са сусједним земљама, тражити компромисно рјешење“, рекао је Толушић.

Таксама нису задовољни хрватски пољопривредници.

Мато Брлошић из Привредне коморе Хрватске да у земљу преко границе пролази воће и поврће које не задовољава стандарде квалитета у Хрватској и Европској унији.

"Питамо се да ли ће се са 90 куна те контроле моћи направити, али ми и даље инсистирамо. Од данас ми тражимо да Хрватска привредна комора добија месечне извештаје са граница о спровођењу контрола", додао је Брлошић.

Док су хрватски пољопривредници увјерени да су на повлачење уредбе утицали велики трговци и политика, српски привредници очекују да економска рачуница буде изнад тога.

Ненад Ђурђевић, директор Сектора за економске односе са иностранством ПКС истиче да је региону потребно урадити хармонизацију процедура, те да је потребно више договора око увођења и усаглашавања сертификата референтних институција које ће важити за читав регион.

Прва прилика за договор је недавно најављен састанак у Скопљу, можда већ у септембру.