latinica  ћирилица
11/08/2017 |  17:35 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

И даље се не зна ко ће бити власт на Космету (ВИДЕО)

И даље се не зна, ко ће бити власт на Космету. Подијељени албански представници толико су закомпликовали ситуацију да ни законодавац није предивидио санкције за блокаду у којој су се нашли.
Самопроглашено Косово - скупштина - Фото: РТРС
Самопроглашено Косово - скупштинаФото: РТРС

Нови избори све су извјеснији, а том случају, добру позицију за преговоре губи Српска листа која је имала одличан резултат на изборима.

Срби на Космету имају чиме да тргују али до преговора о Влади, чини се, неће ни доћи. Лидери самопроглашеног Косова нису у стању да пређу прву степеницу, да формирају Парламент. Српска листа чак би и подржала Тачија и Харадинаја али коалицији опет недостаје глас због чега седмицама користе рупу у закону и не долазе на сједнице.

- Ми смо дошли у блокаду зато што ПАН неће да предложи предсједника и потпредсједника. Законодавац није рачунао на то да неко неће да предложи своје кандидате на које има право. Ми смо дошли у ту ситуацију и немамо санкције за овај њен чин и вероватно, изгледа да ћемо 22. октобра имати и ове изборе националне и ове локалне или општинске - рекао је аналитичар Рамуш Тахири.

Понављање избора, много више ће коштати Тачија. Његов противник, Аљбин Курти је у налету, неоптерећен корупцијом, ратном прошлошћу Ииима потпуно јасно одређена национална питања, попут фомирања "Велике Албаније". Програм који је нереалан, али прија уху Албанаца, кажу аналитичари.

- Они су екипа која долази. Уколико Тачи сада не дође на власт, не купи неког из Демократског савеза Косова или Пацолијеве странке, то је карта у једном праву за Специјални суд у Хагу - сматра аналитичар Мики Михајловић.

Србима су због тога, колико год то мрско звучало, Тачи и Харадинај велика прилика. У шкрипцу у којем се налазе, на преговарачки сто са њима је могуће ставити све, од додатних општина у Заједници српских општина, преко Трепче и бројних других питања. С Куртијем то све иде у заборав, али би вјероватно био поштенији саговорник

- Мислим да је Аљбин Курти озбиљнији саговорник од Хашима Тачија. Шта год се договорило у Бриселу, Тачи је то изиграо. Са овим бар знаш на чему си. У шали говоримо, између Хашима и Куртија, избор је као између Хирошиме и Нагасакија, али мислим да се са Куртијем може пошетније да разговара. Он је практичан чојвек и схватиће да на може финансијски да профитира од Београда, да не баца паре на сјевер Косова, на здравство и образовање - додао је Михајловић.

Шанса за ПАН отворила се у виду Куртијевог коалиционог партнера, Беџета Пацолија који посљедњих дана, са своја четири посланика тврди пазар. Харадинај је пожурио са саопштењем да Пацоли има право да уради оно што је добро за народ, а да ли ће да уради оно што је добро за Харадинаја видјеће се у понедјељак за када је заказан нови покушај сједнице.