latinica  ћирилица
11/08/2017 |  17:30 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Кадровска рјешења по страначкој линији- како се запошљава у Централној банци БиХ? (ВИДЕО)

У Централној банци БиХ нема отказа, већ нових кадровских рјешења. На 20-ту годишњицу постојања, дужност вицегувернера преузела је Милица Лакић, док је на мјесто замјеника главног ревизора у овој банци именована Стојанка Шаровић- супруга актуелног министра спољне трговине БиХ Мирка Шаровића.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

И док је изложба "Трагом новца" сваком доступна, трагови интересне политике намјењени су само одабранима. Али као и увијек, јавно и посебно за вријеме јубилеја о себи само најбоље.

- Посебно сам поносан што могу истаћи да је Централна банка БиХ потпуно независна, кредибилна и транспрарентна - нагласио је гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић.

Да ли је заиста могуће бити потпуно независан у БиХ, гдје је политички утицај ушао у сваку пору? 

- Па независна је Централна банка БиХ. Ми у Централној банци би требало да будемо аполитични. Чланови Управног одбора, гувернер, вицегувернери, овај наравно ми вјероватно имамо и своје неке политичке симпатије, али правно-формално нисмо чланови странака и на тај начин смо изабрани из професионалних редова - каже члан УО Централне банке БиХ Кемал Козарић.

Иако утицаја не би смјело бити, поједини медији након посљедњих именовања већ спекулишу о томе да ли СДА и СДС потпуно преузимају Централну банку. Познато је да је Софтић прије двије године дошао на позицију гувернера као члан Групе за финансије Савјета СДА, као и да иза новоименовне вицегувернерке Милице Лакић стоји СДС. Међутим, у свему томе најинтересантније је именовање Стојанке Шаровић, супруге СДС-овог министра Мирка Шаровића, на мјесто замјеника главног ревизора Централне банке и то са мјеста шефице Сектора за финансије Заједничке службе бх .парламента на коју је постављена прошле године.

И док се спекулише је то дио политичких услуга на релацији СДС-СДА, оправдано се поставља и питање непотизма. Питање које Мирко Шаровић не жели да коментарише. Каже – нема потребе, бави се министарским пословима. Нико се ни из СДС-а званичо не оглашава, иако, уз константну причу политичке борбе против политичког запошљавања и непотизма, за исто интензивно прозива владајуће у Српској. Неки нису крили изненађење.

- Па вјерујте да не знам то сада, нисам сигуран је ли то тако, то први пут сад чујем. Вјерујте да нисам сигуран, али у сваком случају, како бих рекао, не одобравам, не бих сад се хватао њега као искључиви примјер свега тога, па тога имате на сваком нивоу, то је пуна држава - раније је изјавио министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Из противничког СНСД-а поручују да су ствари потпуно јасне – СДС једно прича народу, а кад се укаже прилика за запошљавање страначких припадника и чланова породице исту и те како користе. 

- То говори о једној, рекао бих, политичкој дрскости људи, прије свега Мирка Шаровића и мислим да, а у јавности тобоже представља слику министра који жели да ради у интересу свих, према томе маске су пале и то је потпуно неморалан потез Мирка Шаровића, али нажалост није му то једини неморални потез - рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Предствничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац.

Кошарац истиче и да оваквом политиком запошљавања СДС ради на јачању институција БиХ, а слабљењу републичких.

- Имају различите врсте лобија, имају различите врсте интереса и мислим да у томе СДС јесте, рекао бих лидер на нивоу заједничких институција, гдје желе осим јачања институција БиХ, жели да кроз, рекао бих, различите облике непотизма и различите облике различитих утицаја инсталира људе који желе да и даље раде. Народ то већ зна, тим политикама јачања институција БиХ - додао је Кошарац.

Страначко запошљавање и непотизам, уз обесмишљавање конкурсне процедуре и заобилажење регулативе, одавно су рак-рана бх. друштва. Од директора до савјетника и возача - гордијев чвор страначких, породичних и пријатељских веза изгледа је и даље јачи од стручности, знања и жеље за радом.