latinica  ћирилица
11/08/2017 |  17:24 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Караматић: Ако Бошњаци овако наставе, вратити Херцег-Босну

Хрватски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Марио Караматић, изјавио је да се он и његова ХСС залажу за БиХ у којој су сви народи равноправни али, у случају да бошњачка политика устраје у томе да Хрватима намеће и бира представнике у законодавним и тијелима власти, треба затражити враћање Хрватске републике Херцег-Босне.
Марио Караматић - Фото: klix.ba
Марио КараматићФото: klix.ba

Караматић је у интервјуу за портал народ.ба подсјетио да су Хрвати најмалобројнији конститутивни народ у БиХ којем се намећу и бирају представници у законодавним тијелима власти. Ако то буде настављено, у складу са међународном праву и Бечкој конвенцији, треба затражити враћање на почетне позиције, каже Караматић и додаје: “У случају Хрвата то је Хрватска република Херцег-Босна.

- Јасно да и даље стојим иза тога. Не видим никаквог разлога због чега би Хрвати у БиХ себи и даље дозвољавали ово што им годинама ради политичко Сарајево уз помоћ дијела Међународне заједнице“, навео је.

Уколико се, како каже, већина бошњачких политичара одлучи да заједно градимо БиХ у којој ћемо сви бити задовољни, одлично, идемо да је градимо.

“Уколико они истрају у покушајима доминације над хрватским народом Херцег-Босна долази, свиђало се то некоме или не“, навео је Караматић. Он је истовремено захвалио БиХ политичарима Златку Лагумџији и Жељку Комшићу, на популаризацији идеје о ревитализацији Херцег-Босне, јер је управо због њихове политике, каже, данас великој већини Хрвата апсолутно јасно да се са оваквом бошњачком политиком не може градити заједничка будућност.

Извор: Танјуг