latinica  ћирилица
11/08/2017 |  11:16 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

"Декларацијом до јачег уједињења Срба"

Генерални секретар Социјалне странке Срба Словеније Давид Тепић рекао је да чињеница да је иницијатива о усвајању декларације о заштити и очувању спрског народа покренута са највиших нивоа власти Србије и Републике Српске улива додатну енергију и снагу да ће тај акт допринијети јачем уједињењу Срба у региону и дијаспори.
Давид Тепић - Фото: Screenshot/YouTube
Давид ТепићФото: Screenshot/YouTube

Тепић је нагласио да је иницијатива коју су покренули предсједници Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик добро прихваћена у српском народу гдје год се налазио.

- Сви који су се одазвали припремању те декларације сматрају да би морало постојати неко координационо тијело које би одговарало или подносило извјештаје двојици предсједника /Србије и Српске/ - навео је Тепић.

Он је истакао да је основни проблем Срба у Словенији тај што та земља није признала Србе као националну мањину.

- Италијани и Мађари имају статус националне мањине, иако их је у Словенији 6.000, а ми Срби то немамо, иако смо бројнија заједница и, могу слободно да кажем, најтолерантнија - рекоа је Тепић.

Он је навео да су самим тим колективна права Срба и те како угрожена и то систематски, од независности Словеније све до данас.

Тепић је оцијенио да се права Срба у Словенији колективно урушавају и руше и дјеловањем појединих корумпираних словеначких политичара који то раде путем различитих институција, штетећи уједно и српском и словеначком народу.

Најављена декларација резултат је састанка представника Срба из региона одржаног 4. августа у Новом Саду. Декларација би требало да одреди заједничко национално дјеловање и да дефинише минимум националних принципа за опстанак српске нације.

Декларација би, уз подршку предсједника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика, требало да буде завршена до 1. децембра.

Генерални савјетник предсједника Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је веома значајно што је иницијатива за доношење декларације заједничка, баш као што је значајно и што Србија и Република Српска у посљедње три године заједно обиљежавају важне историјске датуме.

Извор: СРНА