latinica  ћирилица
11/08/2017 |  09:36 ⇒ 10:28 | Аутор: РТРС

За више од годину дана успјешно ријешен 21 стечајни поступак у Српској

У прошлих 14 мјесеци у Републици Српској успјешно је ријешен 21 стечајни поступак, подаци су привредних судова Републике Српске.
Привредни суд Бањалука (фото: google.ba) -
Привредни суд Бањалука (фото: google.ba)

Ово је резултат побољшања ентитетске легислативе захваљујући примјени новог Закона о стечају, којег су у марту прошле године донијели Влада и Министарство правде Републике Српске, уз техничку подршку Групације Свјетске банке и Владе Швајцарске.

Према ранијем закону, стечајни поступак трајао је у просјеку 4,5 година, док нови Закон цијели посао скраћује на шест до осам мјесеци, односно до двије године код компликованијих случајева.

Знатно скраћење времена и смањење трошкова стечаја, према оцјени стручњака ових судова, стимулативно дјелује на све учеснике у процесу и потиче друге привредне субјекте на рјешавање њихових вишегодишњих проблема кроз нове правне могућности.

Као посебно позитиван показао се дио закона који се односи на реструктурисање компанија. Овим законским рјешењем, које одговара процесу предстечајне нагодбе у законима сусједних држава, одржава се непрекидни процес производње и задржавају сви запоселни.

Могуће га је примјењивати тамо гдје финансијски положај компаније дозвољава да се, уз корекције отплате дугова и ефикасно кориштење расположиве имовине, измире обавезе у складу са договореним роковима доспјећа.

Нови Закон онемогућава одуговлачење стечајног поступка појачавајући одговорност свих оних који морају благовремено, уочавајући потешкоће у пословању, да понуде реална рјешења, поштујући законом одређене рокове.

Наредни кораци који очекују Министарство правде и Владе Републике Српске су јачање капацитета у Привредним судовима како би додатно убрзали процесе реструктурисања и стечаја у компанијама које су се одлучиле за овакво рјешење.

Извор: СРНА