latinica  ћирилица
11/08/2017 |  08:36 ⇒ 08:40 | Аутор: РТРС

На кухињском сунђеру милијарде бактерија!

Њиме перемо посуђе, а испоставило се да се на кухињском сунђеру налазе милијарде бактерија!
На кухињском сунђеру милијарде бактерија! (Фото: Shutterstock) -
На кухињском сунђеру милијарде бактерија! (Фото: Shutterstock)

Оно што још више забрињава је да не постоји начин да га очистите, а да се заиста ријешите бактерија. И не, није довољно да га само редовно мијењате - бактерије се накупљају на сунђерима за мање од мјесец дана!

Наиме, студија је показала да сунђери који се редовно чисте тако што се стављају у микроталасну рерну или потапају у кључалу воду заправо нису ништа чистији од сунђера који нису очишћени.

Научници су сакупили 14 сунђера из кућа у Њемачкој, а сваки сунђер је подијељен на горњи и доњи дио стерилним инструментима и однесен на анализу.

Власници су затим одговарали на питања у вези са тим колико често и како чисте сунђере, као и колико често их мијењају. Већина сунђере мијења барем једном мјесечно.

Без обзира на то, научници су открили да се на сунђерима налази доста бактерија, укључујући и патогене који могу да доведу до тровања храном и колере.

Научници кажу да су кухињски сунђери због порозне текстуре идеално мјесто за инкубацију микроорганизама и да се на дијелу сунђера величине једне коцке шећера налази 54 милијарде ћелија бактерија.

Кухињски сунђери, објашњавају они, "имају способност да сакупљају и шире бактерије" и то су "највећи сакупљачи активних бактерија у цијелој кући!".

Као што смо рекли, редовно чишћење сунђера не помаже, већ напроти - погоршава ситуацију.

- Редовно чишћени сунђери нису садржали мање бактерија од оних који нису чишћени. Прецизније, чак су садржали више одређене врсте бактерија која преживи процес чишћења и брзо се размножи како би достигла количину од прије чишћења - упозоравају стручњаци.

Стручњаци савјерују: Престаните да чистите сунђере и мијењајте их једном недјељно!

Извор: Мондо