latinica  ћирилица
11/08/2017 |  08:17 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Затрована јаја и у источној Европи

Словачке и румунске власти су пронашле јаја загађена инсектицидом која су преко Њемачке увезена из Холандије. И с хрватског тржишта се повлаче јаја из Холандије
Јаја - Фото: илустрација
ЈајаФото: илустрација

Скандал са затрованим јајима проширио се и на Румунију и Данску, преноси АФП.

Словачки ветеринарски инспектори су пронашли 21 паковање јаја загађених фипронилом у једном складишту у мјесту Врбове на западу земље, рекла је портпаролка министарства пољопривреде.

Нешто раније је саопштено да је у Румунији откривена тона јаја чија су жуманца загађена инсектицидом фипронил, што је први случај у источној Европи од избијања скандала.

Јаја су пронађена у складишту на западу Румуније, а увезена су из Њемачке, пренио је АФП.

С хрватског тржишта из предострожности се повлаче јаја холандског произвођача Екоплаза које је на тржиште ставила Биовега д.о.о., саопшитло је хрватско Министарство пољопривреде.

На темељу примљеног обавјештења дистрибутера из Холандије о сумњи у могуће присуство фипронила у јајима, Биовега д.о.о. из Загреба из предострожности је опозвала производ, преноси Хина.

Фипронил је инсектицид широког спектра и није дозвољена његова употреба на животињама чији се производи користе за исхрану људи.

Холандска полиција ухапсила је раније данас двојицу осумњичених директора домаће компаније Чикенфренд, у оквиру истраге о нелегалном коришћењу потенцијално штетног инсектицида у живинарској индустрији, саопштило је холандско тужилаштво.

Та холандска компанија је у епицентру скандала са јајима загађеним инсектицидом фипронил, преноси агенција Ројтерс, додајући да званичници из Чикенфреда нису били доступни за коментар.

У Француској продато и конзумирано 250.000 јаја

Скоро 250.000 јаја контаминираних инсектицидом стигло је у радње у Француској и већина је већ конзумирана, саопштило је данас француско Министарство пољопривреде, напоменувши да је ризик по здравље људи минималан.

"Ниво контаминације не представља ризик по потрошаче", наводи се у саопштењу и додаје да је француска агенција за здравље и безбједност хране истрагом утврдила да је ризик "веома низак".

Министарство је додало да се тренутно спроводи истрага да би се утврдило са којих фарми и из којих производних погона су стигла контаминирана јаја.

Извор: Танјуг