latinica  ћирилица
10/08/2017 |  18:42 ⇒ 11/08/2017 | 15:50 | Аутор: РТРС

У Београду отворена ИКЕА, зашто Швеђани упорно заобилазе БиХ? (ВИДЕО)

У Београду је свечано отворена шведска робна кућа ИКЕА.
ИКЕА - Фото: РТРС
ИКЕАФото: РТРС

Отварању је присуствовао предсједик Србије Александар Вучић, који је рекао да ће шведски произвођач пробудити предузетнички дух у Србији. Ипак, домаћи произвођачи страхују, јер према бројкама ИКЕА је десетковала производњу у земљама окружења.

Након 25 година, шведска робна кућа вратила се у Србију, а аналитичари су је назвали посљедњом ластом транзиције. Феномен продавнице намјештаја чије постојање је аргумент којим се политичари земље диче као мјером за напредак, у духу правог потрошачког друштва дошло је да види и хиљаде грађана.

Знак ИКЕА, с друге стране, тешко да ће се видјети на пропутовању кроз БиХ. Директор за овај дио Европе, каже да су на реду додатне продавнице у Букурешту и Љубљани па ће онда размотрити БиХ. А фактори који одлучују су каже: поуплација и платежна моћ грађана.

- Имамо велики број купаца који долазе из Босне и Херцеговине. Још је прерано да најавимо проширење на БиХ али разматрамо то. Не могу да дам конкретан одговор, али бих волио пружити могућност и купцима у БиХ да купују одличан намјештај по ниским цијенама, истакао је Стефан Воневербеке, директор Икеа за југоисточну Европу.

Икеа је више од робне куће. То је бренд попут мекдоналдса који показује како је рекао предсједник Србије да је та земља у породици пристојних земаља. С друге стране, многи питају која је цијена доласка тог бренда. Цијена коју ће морати да плате производјачи намјештаја у Србији.

У Румунији је након доласка швеђана, производња намјешатаја пала за 45 одсто кажу удружењу за шумарство при привредној комори Србије.

И док Икеа отварајаћу врата потрошачима, иста затвара производјачима. Медјутим, не и кооперантима. БиХ и Република Српска можда немају ИКЕУ, али добар дио робе на рафама ове куће произведено је у Прњавору у фирми која већ 17 година усјпешно ради за ту компанију.