latinica  ћирилица
10/08/2017 |  18:36 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Трново у септембру бира начелника, а бирачки списак све бројнији (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик разговао је са представницима општинског одбора СНСД Трново и будућим кандидатом ове странке за начелника ове општине, Драгомиром Гаговићем.
Трново - Фото: РТРС
ТрновоФото: РТРС

Додик је увјерен да ће Гаговић побиједити и тако обезбиједити континуитет рада у овој општини и омогућити завршетак активности које је почео преминули начелник Трнова, Горан Вујичић.

Са састанка је упућен и апел МУП-у Српске и другим надлежним институцијама да под хитно реагују и онемогуће већ примјећене злоупотребе у виду организованог лажног пријављивања боравишта из других источно-сарајевских општина на подручју Трнова.

Пријевремени локални избори за начелника општине Трново одржаће се 24. септембра.

За учешће, пријавиле су се двије политичке партије: СНСД и СДС.

Имена кандидата политички субјекти ЦИК-у треба да доставе до 15. августа.

Кандидат СДС-а, преме свему судећи, биће Ненад Мишовић, којег је трновска скупштинска већина изабрала за вршиоца дужности замјеника начелника, након смрти начелника општине Горана Вујичића. Уз врело љето, у Трнову и међусобне оптужбе о изборном инжењерингу.

Мало трновско изборно тијело од нешто више од хиљаду 3 стотине бирача поново је под притиском. СНСД до избора бојкотоваће скупштинска засједања јер су непуну седмицу након смрти начелника Горана Вујичића, одборници владајућег Савеза за Трново, без гласова СНСД-а, за вршиоца дужности замјеника начелника изабрали Ненада Мишовића из СДС-а. Из општинског одбора СНСД-а тврде, провокације настављене изборним инжењерингом.

- Пријављују људе из Вишеграда, Рудог, Чајнића. Није у духу демократије, чисти изборни инжењеринг. Овим путем ја позивам МУП да провјери, јер то је незаконито, нагласио је Вељко Влашки, шеф Клуба одборника СНСД у СО Трново.

О механизмима провјере ПУ Источно Сарајево није се изјаснила, али су потврдили да се од почетка јула до данас у Трнову пријавило 12 лица.

- Од 01.07.2017. године до 31.07.2017. године регистровано је 4 пријаве мјеста пребивалишта, а од 01.08.2017. године до 09.08.2017. године регистровано је осам пријава мјеста пребивалишта, исто толико је обрађено захтјева за издавање личних карати, пише у саопштењу ПУ Источно Сарајево.

За мало изборно тијело сваки глас је важан јер у октобарској изборној утрци у корист Вујичића пресудила су 43 гласа. За тадашњег начелничког противкандидата и актуелног в.д. начелника Ненада Мишовића пресудио је изборни инжењеринг, али другог политичког блока.

- Вјероватно ће и једна и друга страна користити оно што је у складу са законом и то не треба критиковати и дизати прашину око тога, истакао је Ненад Машовић, в.д. замјеника начелника Трнова.

Да за изборни инжењеринг законске препреке не постоје потврђују и из ЦИК-а.

- Списак ће се закључити непосредно прије оджавања избора. Упис у бирачки списак континуирано се обавља и у овом тренутку, поручио је Бранко Пертић, члан ЦИК-а.

Док су за ЦИК због малог броја бирача трновски локални избори рутински, СНСД и СДС воде борбу за сваки глас, мада и једни и други поручују, нек побиједи бољи кандидат. Ко су кандидати грађани ће знати 15. августа, а незванична кампања сигурно ће почети и прије 9. септембра.