latinica  ћирилица
10/08/2017 |  17:28 ⇒ 11/08/2017 | 10:54 | Аутор: РТРС

Хрватска смањила таксе за контролу воћа и поврћа (ВИДЕО)

Крај трговинског рата Хрватске и земаља региона.
Хрватска смањила таксе - Фото: РТРС
Хрватска смањила таксеФото: РТРС

Хрватско министарство пољопривреде измијенило је правилник о инспекцијској контроли увоза воћа и поврћа.Тако је такса са 527 враћена на 28 марака по врсти увезеног воћа и поврћа.

Правилник би требало да буде објављен сутра када се очекује да ће у потпуности бити нормализоване контроле на границама Хрватске и сусједних земаља.

Под притиском сусједних земаља,али и домаћих привредника,хрватско министарство пољопривреде је попустило. Измјенило је Правилник за инспекцијску контролу увезеног воћа и поврћа, смањило таксе и чини се спријечило наставак балканског трговинског рата.

Измјена се односи на накнаду за контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима те износи 90,00 куна за сваку поједину врсту воћа и поврћа у оквиру једне контроле које проводе пољопривредна и фитосанитарна инспекција. Правилник ће бити објављен у петак, 11. августа 2017.

Висина накнаде за инспекцијску контролу са 527 смањена је на 27,70 марака. За министарство спољне трговине и економских односа БиХ кажу да је побиједило стрпљење и дијалог.

"То значи да нема било каквих нецаринских баријера и блокада. На неки начим смо показали како се може општи интерес постићи уколико смо сви максимално агнажовани", рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Без обзира на стрпљење и дијалог многи сматрају да до данашње одлуке Хрватске не би ни дошло да није било контрамјере из Србије. Подсјећамо да је Србија за разлику од БиХ пооштрила преглед пољопривредних производа на граници са Хрватском, па су одмах реаговали хрватски привредници захтјевајући од своје Владе да смањи енормно високе таксе према сусједним земљама, које нису у ЕУ.

"Царински рат" земаља региона са Хрватском је завршен, каже министар трговине Србије Расим Љајић и истиче да се висина тих такса враћа на старо.

Ово је доказ да се све стране треба да уздрже од доношења једностраних одлука без договора са сусједима поручује премијерка Србије Ана Брнабић.

 Опозиција у Хрватској каже да је повећање такси био брзоплет потез.

- Шта смо на крају добили.Ништа.Само смо нарушили углед Хрватске и показали да смо склони повлачењу мјера које доносимо управо због брзоплетости, напомиње Саборски заступник СДП-а Домагој Хајдуковић.

Правилник који је Хрватска усвојила половином јула, повећао је таксе за инспекцијску контролу за 22 одсто, што је у БиХ, али и земљама региона изазвало велико незадовољство пољопривредника. Домаћи воћари, повртлари,али и превозници из дана у дан биљежили су губитке.

Они који су трговали по повећаним таксама, кажу у Влади Србије, ако мисле да су оштећени могу само лично да покрену судски поступак.